Ajankohtainen

Harvinainen IIH

Julkaistu 24.10.2017 11.00

Kysissä löydetään vuosittain n. 10 uutta IIH-potilasta. IIH-asiantuntijat ovat verkostoituneet. Tavoitteena potilaiden ohjautuminen ajoissa hoidon piirin. Tällöin vakavin uhka – näkökyvyn menetys – voidaan ehkäistä.

Idiopaattinen intrakraniaalinen hypertensio (IIH) eli pseudotumor cerebri on harvinainen tila jossa kallonsisäinen paine nousee ilman ilmeistä syytä. Tyypillisiä oireita ovat päänsärky ja näköhäiriöt. Pään kuvantamistutkimuksissa löydös on normaali, mutta silmänpohjatutkimuksessa löydetään näköhermonystyn turvotus ja aivoselkäydinnesteen paine on huomattavan korkea. Tyypillisemmin IIH- potilas on hedelmällisessä iässä oleva ylipainoinen nainen. Kuvassa LT, erikoistuva lääkäri Terhi Huttunen esittelee Celba-laitetta, jolla mitataan aivoselkäydinnesteen painetta.

Elämäntapamuutoksella suuri vaikutus

Laihdutus onkin ensisijainen hoito, potilaan motivoituminen painon pudotukseen on tärkeää, sillä jo 6 % painonlasku laskee kohonnutta kallonsisäistä painetta ja helpottaa oireita. Joskus tarvitaan näkökyvyn parantamiseksi lääkehoidon lisäksi aivokammioavanne eli suntti tai näköhermotuppea ahtauttavia rakenteita avartava kirurginen toimenpide.

IIH:ta tutkitaan aktiivisesti KYSissä. Eri erikoisalojen asiantuntijat ovat verkostoituneet Suomessa. Mukana verkostossa on myös kolme ruotsalaista sairaalaa. IIH oli aiheena syyskuussa Suomessa järjestetyssä kongressissa. IIH-potilailla on fb-ryhmä, jonka kautta he jakavat kokemuksiaan ja löytävät vertaistukea.