Siirry sivun sisältöön

Kammioväliseinäaukko

11.8.2020 Lasten kardiologit, HUS, Uusi lastensairaala


Kammioväliseinäaukko on kaikkein tavallisin sydämen synnynnäinen kehityshäiriö. Siinä oikean ja vasemman kammion välisessä seinässä on aukko tai useampia aukkoja. Kammioväliseinäaukon koko ja sijainti määrittelevät taudinkuvan. Tällaiset aukot voivat esiintyä itsenäisenä sydänvikana tai liittyneenä muihin monimutkaisiin sydänvikoihin.

Viasta seuraa veren sekoittuminen niin, että osa vasemmalle keuhkoista palaavasta verestä kulkee kammioväliseinäaukon kautta uudelleen sydämenoikealle puolelle ja keuhkoihin. Näin keuhkoverenkierto lisääntyy, sydän joutuu tekemään ylimääräistä työtä ja sydämen vasemman puolen rakenteet laajenevat. Jos aukko on kookas, johtaa tämä sydämen oikean kammion ja keuhkovaltimopaineen nousuun. Kohonnut keuhkoverisuoniston paine voi aiheuttaa keuhkoverisuoniston pysyvän vaurioitumisen ja, mikäli potilaalla todetaan koholla oleva keuhkoverenkierron paine, on aukko pyrittävä sulkemaan ennen puolen vuoden ikää.

Pienet tai keskikokoiset lihaksisen kammioväliseinän aukot ovat tavallisia ja yleensä ne aina sulkeutuvat itsestään kahden vuoden ikään mennessä. Mikäli väliseinäaukko ei aiheuta merkittävää kuormitusta, voidaan tilannetta seurata ensimmäiset elinvuodet. Mikäli aukko on niin pieni, ettei se aiheuta kuormitusta, ei sitä tarvitse sulkea.

Mikäli aukko aiheuttaa sydämen kuormitusta, pyritään se sulkemaan pikkulapsuudessa. Ensimmäisten elinkuukausien aikana potilaan oireita voidaan hoitaa nesteenpoistolääkkeillä ja turvaamalla riittävä ravinnonsaanti ravitsemuslisillä. Jos potilas on lääkityksellä oireeton, voidaan aukkojen pienenemistä seurata kahden ensimmäisen elinvuoden ajan.

Kammioväliseinän sulku varhaislapsuudessa on kirurginen (avosydänleikkauksessa tapahtuva). Isommilla lapsilla lihaksiset kammioväliseinäaukot voidaan sulkea myös ilman leikkausta verisuonta pitkin (katetriteitse). Mikäli kammioväliseinäaukko on ainoa sydänpoikkeavuus, on ennuste leikkaushoidon jälkeen erinomainen ja toiminnallisesti suurimmalla osalla sydän on leikkauksen jälkeen normaali.