Siirry sivun sisältöön

Avoin valtimotiehyt

11.8.2020 Lasten kardiologit, HUS, Uusi lastensairaala


Avoin valtimotiehyt on normaali ja välttämätön rakenne, joka yhdistää sikiöaikana aortan ja keuhkovaltimorungon toisiinsa. Sikiöaikana suurin osa verestä ohittaa keuhkot tämän tiehyen kautta. Valtimotiehyen pitäisi sulkeutua itsestään syntymän jälkeen. Jos näin ei tapahdu, niin osa sydämen aorttaan pumppaamasta verestä karkaa valtimotiehyen kautta keuhkoihin. Tämä johtaa sydämen vasemman puolen kuormitukseen ja liialliseen keuhkoverenkiertoon.

Avoin valtimotiehyt todetaan usein jo varhain. Se aiheuttaa yleensä tunnusomaisen jatkuvan sivuäänen, joka muistuttaa voimistuvaa ja hiljenevää koneääntä. Vaikka vika on yleensä varsin vähäoireinen, tulee valtimotiehyt sulkea, mikäli tyypillinen sivuääni on kuultavissa. Näin ehkäistään sydämen kuormittuminen. Avoimeksi jäänyt valtimotiehyt voi myös altistaa vaikealle sydämen sisäkalvon tulehdukselle (endokardiitille). Mikäli jatkuvaa tyypillistä sivuääntä ei kuulla, ei valtimotiehyttä tarvitse sulkea eikä myöskään seurantaa tarvita.

Avoimen valtimotiehyen sulku voidaan yleensä tehdä katetriteitse verisuonta pitkin ilman leikkausta. Poikkeuksena ovat pienet keskoset, joilla valtimotiehyt suljetaan leikkauksella, mikäli lääkkeellinen sulku ei tuota tulosta. Lääkkeellinen sulku ei tehoa muilla kuin keskosilla. Muilla potilailla avoin valtimotiehyt suljetaan verisuonta pitkin vietävällä tulppa- tai kierukkamallisella sulkulaitteella. Hoidon tulokset ovat erinomaisia ja sulun jälkeen sydämen toiminta palautuu normaaliksi eikä pitkäaikaisseurantaa tai rajoituksia tarvita.

Vikaa ei voi havaita sikiökauden aikana tehtävissä ultraäänitutkimuksissa.