Siirry sivun sisältöön

Hiussuoniepämuodostuma

Synnynnäinen hiussuoniepämuodostuma, jossa ihossa on ylimääräisiä hiussuonia, on yleisin suonipoikkeavuus. Yleisemmin se sijaitsee pään ja kaulan alueella. Joskus harvoin muutos voi olla laaja-alaisena vartalolla ja raajoissa. Epämuodostuman aiheuttajaa ei tiedetä.

Vaaleaihoisilla ihon suonimuutosta voidaan vaalentaa ihotautilääkärin arvion perusteella pulssivärilaserhoidolla. Hoito aloitetaan noin kahden vuoden iässä tai myöhemmin.

Joskus harvoin hiussuoniepämuodostumaan eli tuliluomeen voi liittyä syndrooma. Esimerkiksi kasvojen ja silmäluomien muutosten kohdalla pitääkin selvittää, onko muutoksia myös aivoissa tai silmissä.

Hiussuoniepämuodostuma eli tuliluomi on yleensä oireeton. Ihon pinnassa näkyy synnynnäinen, usein tarkkarajainen muutosalue. Sen väri voi vaihdella punaisesta sinipunaiseen. Väri voi vaihdella myös lämpötilan mukaan. Iän myötä muutos voi tummentua ja paksuuntua. Tätä pyritään välttämään oikein ajoitetulla pulssivärilaserhoidolla.

Asiantuntijalääkärin arvio, tarpeen mukaan lisätutkimukset esimerkiksi pään magneettitutkimus ja silmälääkärin konsultaatio.