Siirry sivun sisältöön

Hemangiooma

Hemangiooma on imeväisiän yleisin hyvänlaatuinen kasvain.

Tavallisin hemangioomatyyppi on infantiili hemangiooma (IH). Se on kolme kertaa yleisempi tytöillä kuin pojilla. Sen aiheuttajaa ei tiedetä. IH voi olla jo vastasyntyneellä, mutta tavallisimmin se ilmaantuu muutaman viikon iässä. Sille on tyypillistä nopea kasvuvaihe, joka kestää noin vuoden. Tämän jälkeen alkaa pidempikutistumisvaihe, joka voi kestää 12 vuoden ikään asti. Puolella potilaista hemangiooma on hävinnyt kokonaan 5v ikään mennessä.

Suurin osa (60 %) hemangioomaista sijaitsee pään ja kaulan alueella, tavallisesti ihossa tai ihonalaisessa kudoksessa. Noin 10-15 %:lla lapsista on useampia hemangioomia. Mikäli niitä on viisi tai enemmän, suositellaan jatkotutkimuksia.

Yli 90% hemangioomista ei vaadi hoitoa, vaan normaali neuvolaseuranta riittää. Iän myötä IH pienenee niin, ettei siitä välttämättä jää minkäänlaista haittaa. Toiminnallista tai merkittävää kosmeettista haittaa aiheuttavat hemangioomat voivat vaatia hoitoa, joko lääkkeellistä tai kirurgista.

Hemangiooma on yleensä oireeton. Oirekuva riippuu sen koosta ja sijainnista. Jatkotutkimuksia ja/tai hoitoa vaatii seuraavat oireet: Hemangiooma sijaitsee silmän lähellä, hemangiooma haavautuu, haittaa syömistä tai hengitystä tai on kivulias.

Hemangioomia esiintyy 5-10 %:lla lapsista. Alle kilon painoisena syntyneistä keskosista jopa 25 %:lla todetaan hemangiooma.

Vain pieni osa hemangioomista on perinnöllisiä. Hemangioomien syntymekanismit ovat epäselvät.

Hemangiooman ilmaantuminen, kasvu ja ulkonäkö ovat useimmiten tyypilliset. Pelkkä muutoksen näkeminen ja käsin tutkiminen riittää usein diagnoosin perustaksi. Tarkempaa tietoa saadaan ultraäänellä ja virtaustutkimuksella, joskus harvoin tarvitaan magneettitutkimusta tai koepalan ottoa.

Vain noin 10 % hemangioomista vaatii hoitoa. Jos hemangiooma haavautuu, sen paranemista edistää paikallishoidon lisäksi usein pulssivärilaserhoito, jota voidaan antaa puudutuksessa (puudutussalva paikallisesti). Jos kolme käsittelyä viikon välein ei auta, harkitaan lääkehoitoa. Nykyisin ensisijainen lääkehoito on beettasalpaaja suun kautta otettuna. Imeväisikäisellä lääkkeen aloitus tehdään sairaalassa. Jos lääkitys aloitetaan, sitä jatketaan usein puoli vuotta, joskus pidempäänkin.

Silmän alueen hemangiooman hoidosta kerrotaan enemmän Silmätalossa:

Helsingin Yliopistollisessa sairaalassa on käynnissä tutkimus, jossa selvitetään hemangioomien ominaispiirteitä ja perinnöllisyyttä.