Siirry sivun sisältöön

Suoliston neuroendokriininen kasvain

Suoliston neuroendokriiniset kasvaimet ovat lähtöisin hormoneita tuottavista eli neuroendokriinisistä soluista, joita on eri puolilla elimistöä muun muassa ruoansulatuskanavassa. Yleisimmin niitä esiintyy ohutsuolen, umpilisäkkeen ja peräsuolen sekä haiman alueella. Kasvaimet voivat aiheuttaa esiintymispaikastaan ja leviämisasteesta riippuen joko paikallisoireita tai erittämiensä suolistohormonien välityksellä hormonaalisia oireita.

Kirurgia on kasvainten ensisijainen ja ainoa parantava hoitomuoto. Sen lisäksi voidaan käyttää lääkehoitoja, joilla jarrutetaan kasvaimen kasvua ja hormonien eritystä pitkiäkin aikoja. Lääkeaineista tärkeimpiä ovat niin sanotut somatostatiinianalogit.

Neuroendokriinisen kasvaimen luonne vaihtelee, mutta suoliston alueella esiintyy pääosin kasvutavaltaan suhteellisen hitaasti eteneviä kasvaimia. Kasvaimen sijainti, patologiset piirteet ja mahdolliset etäpesäkkeet vaikuttavat kasvaimen ennusteeseen ja erilaisten hoitomuotojen valintaan.

Suomen endokrinologiyhdistys ry on tuottanut kattavan potilasohjeen suoliston neuroendokriinisistä kasvaimista. Ohjeessa kerrotaan muun muassa kasvainten aiheuttamista oireista, diagnostiikasta, hoidosta ja seurannasta sekä ennusteesta.

Voit lukea koko potilasohjeen yhdistyksen verkkosivulta