Siirry sivun sisältöön

MEN2-oireyhtymä

MEN-lyhenne tulee sanoista "multippeli endokriininen neoplasia". Suomennettuna tämä tarkoittaa monikasvainoireyhtymää. MEN-oireyhtymissä todetaan umpieritysrauhasten liikakasvua tai näiden kasvaimia. Oireyhtymän oireet johtuvat ensisijaisesti hormonien liikaerityksestä. MEN2 –oireyhtymässä esiintyy lisäkilpirauhasten liikatoimintaa, kilpirauhasen pahanlaatuisia kasvaimia ja lisämunuaisten useimmiten hyvänlaatuisia feokromosytooma-kasvaimia.

MEN2-oireyhtymä periytyy vallitsevasti, jolloin toiselta vanhemmalta saatu sairauden aiheuttava geenivirhe aiheuttaa sairauden. MEN2-oireyhtymä on hyvin harvinainen, sen ilmaantuvuus vuosittain on noin 3–4 tautitapausta 100 000 ihmistä kohden. Se voi puhjeta yhtä hyvin naisille kuin miehille.

MEN2-oireyhtymä jaetaan kahteen alamuotoon sen mukaan, esiintyykö potilaalla suun ja ruoansulatuskanavan hermokasvaimia. MEN2A:ssa näitä hermokasvaimia ei esiinny, sen sijaan MEN2B:ssä niitä todetaan jokaisella potilaalla.

Suomen endokrinologiyhdistys ry on tuottanut kattavan potilasohjeen MEN2-oireyhtymästä. Ohjeessa kerrotaan muun muassa kilpirauhasen ja lisämunuaisen kasvaimen sekä lisäkilpirauhasen oireista, diagnosoinnista ja hoidoista. Lisäksi siinä kerrotaan MEN2-oireyhtymän ennusteesta ja sairauden aiheuttavan geenivirheen huomioimisesta.

Voit lukea koko potilasohjeen yhdistyksen verkkosivulta