Katekolamiiniherkkä monimuotoinen kammiotakykardia

 

Siirry sanastoon

Katekolamiiniherkkä monimuotoinen kammiotakykardia

Tulosta

Avainsanat: CPVT, kammiotakykardia

​​6.11.2019​


CPVT on harvinainen sydänsairaus. Se aiheuttaa tietyntyyppisen nopean rytmihäiriön, jota kutsutaan fyysisen rasituksen tai tunnekuohun yhteydessä esiintyväksi kammiotakykardiaksi. CPVT esiintyy pääasiassa lapsilla ja nuorilla, joskin se voidaan diagnosoida missä iässä tahansa.

Tämän rytmihäiriön aiheuttaa epänormaali kalsiumin säätely sydänlihassoluissa; kalsiumtason nousu liian korkeaksi voi aikaansaada kammiotakykardian. Jos tämä poikkeavan nopea rytmi ei korjaannu itsestään, sydän ei pysty pumppaamaan verta elimistöön. Tällöin seurauksena on huimaus, tajunnanmetys tai jopa kuolema.

Tietoa sairaudesta

​​Eurooppalainen harvinaisten sydänsairauksien verkosto (ERN GUARD-Heart) on tuottanut sairaudesta potilaille suunnatun kattavan oppaan. Oppaassa kerrotaan muun muassa sairauden oireista, hoidosta, diagnosoinnista sekä perinnöllisyydestä ja esiintyvyydestä.

Voit lukea potilasoppaan verkoston viralliselta sivustolta suomeksi: ​ERN GUARD-Hea​rt (guardheart.ern-net.eu): Katekolamiiniherkkä monimuotoinen kammiotakykardia ​(pdf)​.

Tietoa tutkimusmenetelmistä

​ERN GUARD-Heart:in Tietoa potilaalle: Katekolamiiniherkkä monimuotoine​n kammiotakykardia​ -oppaassa kerrotaan lyhyesti sairauden diagnosoinnissa ja seurannassa käytettävistä tutkimuksista:

  • EKG​
  • EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti
  • EKG:n tapahtumamonitorointi​
  • Kliininen rasituskoe​
  • Sydämen ultraäänitutkimus (echo, sydänUÄ)
  • Geenitestaus

Potilasjärjestö

Kyllä