Hiussuoniepämuodostuma

 

Siirry sanastoon

Hiussuoniepämuodostuma

Tulosta

Avainsanat: Tuliluomi, tuliläiskä, naevus flammeus, kapillaarinen malformaatio, KM, capillary malformation, CM


Synnynnäinen hiussuoniepämuodostuma, jossa ihossa on ylimääräisiä hiussuonia, on yleisin suonipoikkeavuus. Yleisemmin se sijaitsee pään ja kaulan alueella. Joskus harvoin muutos voi olla laaja-alaisena vartalolla ja raajoissa. Epämuodostuman aiheuttajaaei tiedetä.

Vaaleaihoisilla ihon suonimuutosta voidaan vaalentaa ihotautilääkärin arvion perusteella pulssivärilaserhoidolla. Hoito aloitetaan noin kahden vuoden iässä tai myöhemmin.

Joskus harvoin hiussuoniepämuodostumaan eli tuliluomeen voi liittyä syndrooma. Esimerkiksi kasvojen ja silmäluomien muutosten kohdalla pitääkin selvittää, onko muutoksia myös aivoissa tai silmissä.

Oirekuvaus

Hiussuoniepämuodostuma eli tuliluomi on yleensä oireeton. Ihon pinnassa näkyy synnynnäinen, usein tarkkarajainen muutosalue. Sen väri voi vaihdella punaisesta sinipunaiseen. Väri voi vaihdella myös lämpötilan mukaan. Iän myötä muutos voi tummentua ja paksuuntua. Tätä pyritään välttämään oikein ajoitetulla pulssivärilaserhoidolla.

Diagnoosityökalut

Asiantuntijalääkärin arvio, tarpeen mukaan lisätutkimukset esimerkiksi pään magneettitutkimus ja silmälääkärin konsultaatio.

Lisätietoa

Kyllä