Nemaliinimyopatia

 

Siirry sanastoon

Nemaliinimyopatia

Tulosta

Avainsanat: nemaline myopathy, nemaline rod myopathy, NEM, NM. Sairaus kuuluu kongenitaalisten eli synnynnäisten, ns. rakenteellisten myopatiaoiden ryhmään.


Sairaus kuuluu kongenitaalisten, ns. rakenteellisten myopatioiden ryhmään. Kongenitaaliset myopatiat ovat ryhmä synnynnäisiä lihastauteja, jotka määritellään lihassyissä esiintyvien rakenteellisten poikkeavuuksien mukaisesti.

Nemaliinimyopatia on useimmiten synnynnäisenä lihasheikkoutena ilmenevä lihastauti. Lihaskoepalassa nähdään lihassyiden sisällä tunnusomaisia, sauva- tai lankamaisia ns. nemaliini-kappaleita (kreik. nema = lanka) ja usein hitaiden lihassyiden vallitsevuus.

Oirekuvaus

Vastasyntyneenä lapsella on yleistä lihasvelttoutta ja -heikkoutta. Imeväisiällä syömisvaikeudet ovat yleisiä ja monella lapsella on myös hengitysvaikeuksia. Liikunnallinen kehitys on viivästynyt ja leikki-iässä lapsi saattaa sairastaa toistuvia hengitystieinfektioita. Kasvot ovat monella ilmeettömät. Murrosikää edeltävän nopean kasvun aikana lihasvoimat saattavat heiketä ja joillekin lapsille pyörätuolin käyttö tulee ajankohtaiseksi. Tuolloin selkärankaan saattaa kehittyä ryhtivirhe (skolioosi).

Hengitystä on tärkeä seurata kaikissa ikäryhmissä. Se saattaa muuttua pinnalliseksi hengityslihasten heikkoudesta johtuen. Hengitysmittauksia suositellaan vähintään vuoden välein.

Perinnöllisyys

Sairaudesta tunnetaan sekä X-kromosominen muoto että vallitsevasti ja peittyvästi periytyvät muodot.

Esiintyvyys

Sairaus on harvinainen.

Potilasjärjestö

Lisätietoa

Diagnosointi ja tieteellinen tutkimus

Diagnosoinnissa käytettäviä työkaluja: Lihasten sähköinen tutkimus, lihasbiopsia, geenitutkimus

Menossa oleva tieteellinen tutkimus: Kansainvälinen myotubulaarisen/sentronukleaarisen myopatian konsortio, The international Consortium on Myotubular (Centronuclear) Myopathy

Kyllä