Synnynnäinen lisämunuaishyperplasia, yksinkertainen virilisoiva muoto

 

Siirry sanastoon

Synnynnäinen lisämunuaishyperplasia, yksinkertainen virilisoiva muoto

Tulosta

Avainsanat: 21-hydroksylaasivaje, CAH. Dg-koodi: ORPHA 315311, ICD-10 E25.01.


Sairaus johtuu kortisolin tuotantoon tarvittavan 21-hydroksylaasientsyymin vajeesta. Tämän vuoksi aivolisäke tuottaa liikaa lisämunuaiskuoren toimintaa säätelevää hormonia ja lisämunuaiskuori kasvaa kooltaan. Samalla se tuottaa liikaa miessukupuolihormonin esiasteita. Sairaudesta on useita vaikeusmuotoja, tähän muotoon ei liity suolahormonin vajetta.

Oirekuvaus

Sikiöaikana tytön lisämunuaiskuori tuottaa tavanomaista enemmän miessukupuolihormonin esiasteita. Näillä on vaikutusta ulkosukupuolielimiin ja sukupuolen erilaistuminen häiriintyy (DSD). Pojan sukupuolinen kehitys on sikiöaikana normaali.

Hoitamattomana syntymän jälkeen kortisolivajaus voi johtaa huonokuntoisuuteen erityisesti stressitilanteissa ja infektioiden yhteydessä. Miessukupuolihormonien liikaeritys näkyy sekä tytöillä että pojilla kiihtyneenä pituuskasvuna ja sukupuolisen kehityksen aikataulun aikaistumisena. Aikuispituus jää helposti tavanomaista lyhyemmäksi. Suurin osa tapauksista löytyy vastasyntyneiden aineenvaihduntaseulonnassa.

Hoito

Glukokortikoidivaje hoidetaan lapsuusiässä hydrokortisonilla, aikuisiässä voidaan käyttää myös pitempivaikutteisia glukokortikoideja (prednisoni/prednisoloni, deksametasoni). Lääkeannos säädetään siten, että kasvu ja painon kehitys ovat normaalit. Hormonitasapainoa seurataan säännöllisesti verikokein. Aikuisiässä voi olla ongelmia hedelmällisyydessä erityisesti naispotilailla. Tällöin tarvitaan yhteistyötä endokrinologin ja gynekologin välillä.

Perinnöllisyys

Periytyy autosomissa peittyvästi (resessiivisesti). Geeni CYP21A2

Esiintyvyys Suomessa

Esiintyy noin yhdellä henkilöllä 20000 henkilöä kohden.

Potilasjärjestö

CAH ry (yhteys Harvinaiset-verkoston kautta):

Lisätietoa

Kyllä