Gå till sidans innehåll

Diagnostisering av testikelcancer

Om man känner en knöl i testikeln eller har testikelsymtom ska man alltid utesluta testikelcancer. Som en grundläggande undersökning palperar, alltså känner man på testiklarna och gör en ultraljudsundersökning av testiklarna.

Vid misstanke om testikelcancer är palpation av testiklarna den primära undersökningen. En normal testikel är slät, rör sig i pungen och man kan tydligt känna bitestikeln i den. En testikeltumör känns i testikeln som en hård eller gummiliknande fasthet i testikeln.

Varje år drabbas cirka 170 män av testikelcancer. Testikelcancer är den vanligaste cancertypen bland män under 40 år. Antalet fall av testikelcancer har ökat kraftigt under de senaste decennierna och är bland de högsta i Norden.

Ultraljudsundersökning

Alla patienter med misstänkt testikelcancer genomgår en brådskande ultraljudsundersökning inom cirka en vecka. På ultraljudet syns tumören tydligt i testikeln. Man undersöker även den andra testikeln med ultraljud. Man behöver inte ta några vävnadsprov och rekommenderar det inte heller.

Tumörmarkörer

En del former av testikelcancer släpper ut mätbara markörer i blodet:

  • alfa-fetoprotein dvs. AFP

  • koriongonadotropin dvs. hCG.

Normala markörnivåer utesluter dock inte testikelcancer, men förhöjda nivåer tyder på testikelcancer. Nivåerna av tumörmarkörer används också för att klassificera spridningen av testikelcancer, utvärdera behandlingen och prognosen samt följa upp testikelcancern. Markörerna fastställs före, efter och under operationen.

Uppdaterad 1.8.2022