Siirry sivun sisältöön

Kivessyövän toteaminen

Liveskyhmyn tai kivesoireen yhteydessä tulee kivessyövän mahdollisuus aina poissulkea. Perustutkimuksena kiveksen palpaation eli tunnustelun ohella tehdään kivesten ultaäänitutkimus.

Kun epäillään kivessyöpää, ensisijainen tutkimus on kivesten tunnustelu. Normaali kives on sileä, kivespussissa liikkuva ja lisäkiveksen tuntee siitä selvästi. Kiveskasvain tuntuu kiveksessä kovana tai kumimaisena kiinteytenä kiveksen sisällä.

Kivessyöpä todetaan nykyisin vuosittain noin 170 miehellä. Kivessyöpä on alle 40-vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Kivessyöpätapausten määrä on viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävästi lisääntynyt ja on maailman suurimpia pohjoismaissa.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus tehdään kaikille potilaille, joilla epäillään kivessyöpää, kiireellisenä noin viikon sisällä. Ultraääni erottaa selvästi kiveksen sisäisen kasvaimen. Myös toinen kives tutkitaan ultraäänellä. Kudosnäytteitä ei tarvita, eikä niiden ottamista suositella.

Kasvainmerkkiaineet

Osa kivessyövistä erittää verenkiertoon merkkiaineita, joita voidaan mitata:

  • alfafetoproteiini eli AFP

  • koriongonadotropiini eli hCG.

Normaalit merkkiainepitoisuudet eivät kuitenkaan poissulje kivessyövän mahdollisuutta, mutta suurentuneet pitoisuudet viittaavat kivessyöpään. Kasvainmerkkiaineiden pitoisuuksia käytetään myös apuna kivessyövän levinneisyysluokittelussa, hoidon ja ennusteen arvioinnissa sekä kivessyövän seurannassa. Merkkiaineet määritetään jo ennen leikkausta, sen jälkeen ja seurannan aikana.

Päivitetty 1.8.2022