Eturauhassyövän levinneisyystutkimukset

Eturauhassyöpä-potilaalle tehdään levinneisyystutkimuksia, mikäli kyseessä on kohtalaisen tai suuren riskin tauti.

Jos oireettomalla potilaalla todetaan pienen riskin syöpä, ei rutiininomaisia levinneisyystutkimuksia tarvita. Kohtalaisen tai suuren riskin syövissä tai oireisella potilaalla tehdään tarvittaessa taudin levinneisyyden määrittämiseksi lisätutkimuksia (luuston gammakuvaus, vartalon tietokonetomografia(TT), eturauhasen magneettikuvaus ja joissakin tapauksissa PET-kuvaus).

Paikallinen eturauhassyöpä

Alkuvaiheessa eturauhassyöpä kasvaa eturauhasen rauhaskudoksessa sidekudoskapselin sisällä eikä se ole ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Mikäli eturauhassyöpä on diagnosoitaessa tässä paikallisessa vaiheessa, se voidaan parantaa täysin suurimmassa osassa tapauksista.

Levinnyt eturauhassyöpä

Levinneeksi eturauhassyöväksi kutsutaan syöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä eli metastaaseja muualle elimistöön. Tyypillisimmin eturauhassyöpä leviää luustoon ja usein myös imusolmukkeisiin. Harvinaisempaa on sairauden leviäminen keuhkoihin ja maksaan. Levinnyttä eturauhassyöpää ei toistaiseksi voida täysin parantaa, mutta nykyhoitojen avulla sairautta voidaan tehokkaasti hallita. Sairastuneet voivat elää usein täysipainoista elämää. Hoidoilla voidaan pidentää elinaikaa, hidastaa taudin etenemistä, pienentää kasvainta ja lievittää sairauden oireita.

Tutkimukseen tulijan talosta löydät lisätietoa yleisimmistä kuvantamistutkimuksista, joita ovat mm. tietokonetomografia, magneettitutkimus ja isotooppitutkimukset ovat. Talossa kerrotaan, mitä tutkimuksissa tapahtuu, miten niihin valmistaudutaan ja mitä tapahtuu tutkimuksen jälkeen.

levinneisyys tutkimukset; levinneisyys; eturauhassyöpä

Kyllä

Päivitetty  6.7.2022