Siirry sivun sisältöön

Mitä voin itse tehdä edistääkseni paranemista?

Hoitojen aikana useimmat potilaat ovat sairauslomalla. Työtä voi tehdä oman vointinsa mukaan, jos kunto pysyy hyvänä, itse kokee asian mielekkäänä eikä työ altista infektioille.

Aerobinen liikunta

Omaa vointia kuulostellen toteutettu aerobinen liikunta

  • edesauttaa fyysistä ja psyykkistä jaksamista.

  • suojaa elimistöä hoidon haitoilta, esimerkiksi sytostaattien aiheuttamilta sydän- ja keuhkohaitoilta.

  • suojaa kortisonin aiheuttamalta lihaskadolta ja luuston heikkenemiseltä.

Riittävä ravinto

Elimistö tarvitsee myös riittävästi ravintoa jaksaakseen hoidot. Jos ruokahalu on huono, on tärkeää syödä edes jotakin. Tilapäisesti voi hyvin joustaa ravinnon terveellisyydestä ja syödä sitä, mitä pystyy syömään. Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia, koska matala D-vitamiinitaso heikentää hoitojen tehoa.

Mielen jaksaminen

Syöpään sairastuminen on aina kriisi ja koettelee myös mielen jaksamista. Erilaisille tunteille on hyvä antaa tilaa. Itke, jos siltä tuntuu. Iloitse tavallisista pienistä asioista, kun siltä tuntuu. Sairastuminen voi herättää myös vihaa ja katkeruutta, jotka ovat myös luonnollisia ja sallittuja tunteita. Olisi kuitenkin tärkeä löytää näille negatiivisille tunteille oikeat kohteet ja varoa, ettei vihan ja katkeruuden tunteita pura läheisiinsä.

Välillä on hyvä työstää mielessään tapahtunutta, välillä mieli tarvitsee lepoa. Silloin on hyvä, jos pystyy suuntaamaan ajatuksia muualle, mielihyvää tuottaviin asioihin. Olisi hyvä, jos potilaalla on läheisiä, joiden kanssa jakaa näitä tuntemuksia. Jos kokee helpommaksi puhua ulkopuoliselle, hoitopaikasta voidaan järjestää myös keskusteluja psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.

Tulehdusten välttäminen

Veriarvoja laskevan solunsalpaajahoidon aikana tulee varoa tulehduksia. Tämä tarkoittaa väkijoukkojen ja tarttuvia tauteja sairastavien ihmisten välttämistä. Influenssakaudella suositellaan potilaan ja perheenjäsenten influenssarokotuksia. Koronarokotusten suhteen noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivittyviä ohjeita. Potilailla, jotka saavat rituksimabi, obinututsumabi tai alemtutsumabi hoitoja, rokotteiden teho on huono. Silloin korostuu perheen jäsenten rokottamisen tärkeys potilaan suojaamisessa.

Päivitetty 27.5.2024