Siirry sivun sisältöön

Rintasyövän oireet ja toteaminen

Kyhmy rinnassa on rintasyövän tavallisin oire. Rintasyöpä löytyy usein myös oireettomana seulonnassa tai muusta syystä tehdyssä mammografiassa.

Kyhmy rinnassa on rintasyövän tavallisin oire. Muita rintasyöpään viittaavia oireita ovat nännin tai rinnan ihon vetäytyminen, rinnan muodon tai koon muutos, ihottuma nännin tai nännipihan alueella, kirkas tai varsinkin verinen erite nännistä, kuukautiskiertoon liittymätön rintarauhasen kipu sekä tulehdus, joka ei rauhoitu antibioottihoidolla.

Rintasyöpä löytyy usein myös oireettomana seulonnassa tai muusta syystä tehdyssä mammografiassa.

Jos potilaalla on kyhmy rinnassa tai muu rintasyöpään viittaava oire, tulee tehdä viipymättä mammografia sekä rintojen ja kainaloiden ultraäänitutkimus. Mikäli mammografiassa tai ultraäänessä todetaan epäilyttävä löydös, otetaan siitä paikallispuudutuksessa paksuneulanäyte. Jos kainalossa todetaan epäilyttäviä imusolmukkeita, tulee myös niistä ottaa neulanäyte. Nämä tutkimukset tehdään terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Mikäli paksuneulanäytteen tulos vahvistaa rintasyöpäepäilyn, lähettää terveyskeskuslääkäri, työterveyslääkäri tai yksityislääkäri potilaan kirurgiseen yksikköön. Mikäli potilaan oire viittaa rintasyöpään tai löydös mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa on epäilyttävä, tulee potilas lähettää rintarauhaskirurgian yksikköön syövän poissulkemiseksi, vaikka tehdyissä tutkimuksissa ei syöpää löytyisikään.

Päivitetty 11.7.2022