Rintasyövän solunsalpaajahoito leikkauksen jälkeen

Solunsalpaajat estävät syöpäsolujen kasvua tai jakautumista. Rintasyövän solunsalpaajahoidot toteutetaan polikliinisesti.

 

Haitarin otsikkotaso2
Solunsalpaajahoidon suunnittelu

Jokaisen potilaan leikkauksen jälkeinen hoito suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden rintasyövän alatyyppi, koko ja mahdollinen leviäminen imusolmukkeisiin. Leikkauksen jälkeisiä lääkehoitovaihtoehtoja ovat solunsalpaajahoidot ja hormonihoito. HER2-positiivista rintasyöpää sairastaville potilaille liitetään solunsalpaajahoitoon vasta-ainehoito trastutsumabi.

Solunsalpaajahoitojen alkamisajankohta selviää ensimmäisen syöpälääkärin vastaanoton yhteydessä. Myös Kelan pitkäaikaisia etuuksia varten vaadittavat lausunnot (B-lausunto sairauslomaa ja erityiskorvattavia lääkkeitä varten) laaditaan syöpälääkärin vastaanotolla.

Solunsalpaajahoidon toteutus

Solunsalpaajat estävät syöpäsolujen kasvua tai jakautumista. Rintasyövän solunsalpaajahoidot toteutetaan polikliinisesti. Useimmiten liitännäissolunsalpaajahoito käsittää kuusi hoitokertaa kolmen viikon välein. Hoito annetaan suonensisäisesti, ja tiputus kestää yleensä noin kaksi tuntia. Hoitohuoneessa on samanaikaisesti muita potilaita. Hoito voidaan toteuttaa tarvittaessa myös hieman toisin, jos potilaalla on esimerkiksi hoidon toteuttamiseen vaikuttavia muita perussairauksia.

Haittavaikutukset johtuvat lääkkeiden vaikutuksen kohdistumisesta myös terveisiin soluihin. Sivuvaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti sekä annetun hoidon mukaan. Hoitajan kanssa käydään läpi solunsalpaajahoidosta aiheutuvia sivuvaikutuksia ja niiden itsehoitoa. Hoitaja seuraa potilaan vointia hoidon aikana, ja potilaat kotiutuvat yleensä hyvävointisina.

Solunsalpaajahoitojen välillä

Solunsalpaajahoidoissa käyvä potilas voi hoitojakson aikana voinnin mukaan viettää mahdollisimman normaalia elämää. Yhdestä hoitokerrasta toipumiseen menee yleensä noin 3–7 päivää, jonka jälkeen vointi kohenee ja voi olla aivan hyvä. Liikuntaa ja ulkoilua suositellaan voinnin mukaan myös hoitojakson aikana. Riittävästä nesteiden ja monipuolisen ravinnon saannista tulee huolehtia. Aterioiden välillä pienet välipalat ovat suositeltavia. Ne auttavat pahoinvoinnin ehkäisemisessä varsinaisten pahoinvoinninestolääkkeiden rinnalla. On tärkeää huolehtia myös vatsan toiminnasta sekä suuhygieniasta. Alkoholinkäyttöön on hyvä suhtautua pääsääntöisesti pidättyväisesti, ja luontaistuotteiden käyttöä suositellaan välttämään. Lisävitamiineista kalkkia ja D-vitamiinia tai apteekin monivitamiinivalmisteita voi useimmiten käyttää hoitojen aikanakin. Muista vitamiineista tai hivenaineista tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Kaikkia oireita lievittäviä lääkkeitä, kuten lääkkeitä pahoinvoinnin estoon, kipuun, närästykseen ja ripuliin, saa ja tulee käyttää riittävästi.

Hoitojen aikana alttius saada vakavia tulehduksia on merkittävästi lisääntynyt. Jos kuume nousee yli 38 asteen tai yleisvointi huononee selvästi aiemmasta, on hakeuduttava oman alueen sairaalapäivystykseen ilman lääkärin lähetettä. Syövänhoitoyksiköissä ei ole päivystyspoliklinikkaa. Omahoitajan tavoittaa tarvittaessa virka-aikana puhelimitse.

Milloin liitännäishoitoa ei tarvita?

Jos rinta on poistettu tiehyen sisäisen syövän (DCIS) eli syövän esiasteen tai hyvin pienen invasiivisen, oikean syövän vuoksi, lääkehoito tai sädehoito ei yleensä ole tarpeen. Tuolloin potilasta seurataan alkuun rintarauhaskirurgian yksikössä ja myöhemmin avosektorilla, esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa.

liitännäishoito; solunsalpaajahoito; rintasyöpä

Kyllä

Päivitetty  11.7.2022