Siirry sivun sisältöön

Essentielli trombosytoosi

Essentiaalinen trombosytoosi löytyy usein sattumalta, kun verikokeissa todetaan normaalia suurempi trombosyyttien (verihiutaleiden) määrä.

Trombosytoosilla tarkoitetaan veren normaalia suurempaa verihiutaleiden eli trombosyyttien määrää. Normaali arvo aikuisilla on 150–360 E9/l. Verihiutaleiden tehtävänä on osallistua muun muassa veren hyytymiseen.

Tilapäinen trombosyyttien lisääntyminen on tavallista muun muassa liikunnan, akuuttien infektioiden ja erilaisten tulehdussairauksien kuten reuman yhteydessä. Essentielli trombosytoosi (ET) on pitkäaikainen, krooninen luuytimen pahanlaatuinen sairaus, jossa luuydin tuottaa poikkeavan runsaasti verihiutaleita.

Essentiellia trombosytoosia on kuvattu kaikenikäisillä, mutta tavallisimmin tauti löytyy noin 50–60-vuotiailta. Suomessa on arvioitu uusia potilaita löytyvän vuosittain noin 100. Naisia on hieman enemmän. Syytä taudin syntyyn ei tunneta.

Monet potilaat ovat pitkään oireettomia, ja jopa puolella tauti todetaan sattumalta muista syistä otettujen verikokeiden perusteella esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä. Joskus ET löytyy, kun potilasta tutkitaan poikkeavan vuototaipumuksen tai verisuonitukoksen vuoksi.

Verikokeissa osalla potilaista voidaan todeta joko JAK2- tai CALR (kalretikuliini) -mutaatio. Vatsan ultraäänitutkimuksessa joillakin potilaista nähdään lievästi suurentunut perna. ET:n diagnoosi vaatii kuitenkin aina myös luuydinnäytteiden tutkimisen.

Nuorilla, muuten terveillä potilailla, voi joskus riittää pelkkä veritaudin seuranta säännöllisin verikokein. Koska ET lisää verisuonitukosten riskiä, on tavallista, että potilaille diagnoosin yhteydessä aloitetaan tukosriskin vähentämiseksi asetyylisalisyylihappo (Primaspan®, Disperin®, Asperin®). Trombosyyttimäärää alentava lääkitys on tarpeen, jos potilas on iäkkäämpi tai hänellä on ollut aiemmin verisuonitukoksia. Usein verihiutalearvoa voidaan seurata jopa tasolle 1000–1500 E9/l ennen lääkityksen aloitusta.

Usein nuorempien ihmisten hitaasti etenevää tautia voidaan seurata perusterveydenhuollossa (terveyskeskus, työterveyshuolto). Lääkehoidossa olevien potilaiden hoito on keskitetty hematologian poliklinikalle.

Päivitetty 24.5.2019