Lymfooman oireet

Lymfooma voi aiheuttaa monia erilaisia oireita riippuen lymfoomatyypistä ja sen sijainnista elimistössä.

Tavallisin lymfooman oire on kivuton patti eli suurentunut imusolmuke kaulalla, kainalossa tai nivustaipeessa. Kaikki lymfoomat eivät kuitenkaan aiheuta selkeitä patteja, vaan suurentuneet imusolmukkeet voivat sijaita kehon alueilla, joilta niitä ei voi tuntea. Tällöin oireena voi olla esimerkiksi yskää, jos suurentuneet imusolmukkeet sijaitsevat rintakehän alueella, tai vatsaoireita, jos ne sijaitsevat vatsassa.

Lymfooma voi aiheuttaa myös yleisoireita: kuumeilua, väsymystä, selittämätöntä painonlaskua, hikoilua tai kutinaa. Kuumeilu ilmenee useimmiten lievänä ajoittaisena lämmön nousuna (kehon lämpötila yli 37,5 °C). Kuumeiluun ei liity flunssan oireita, kuten nuhaa tai yskää. Lymfoomaan liittyvä väsymys poikkeaa normaalista väsymyksestä. Saatat olla erittäin väsynyt ilman selkeää syytä tai väsyt kovasti vähäisen ponnistelun jälkeen. Selittämätön painonlasku tarkoittaa, että laihdut paljon ja nopeasti ilman laihdutusta. Syöt ja liikut tavalliseen tapaan, mutta paino laskee silti. Lymfooma voi aiheuttaa voimakasta yöhikoilua, jonka seurauksena yöpaitasi sekä lakanat ja tyyny kastuvat. Voit joutua vaihtamaan yöpaitaa sekä lakanoita jopa useaan kertaan yön aikana. Tyypillisesti hikoilua on juuri öisin, mutta sitä voi esiintyä myös päivällä. Kutinaan voi liittyä ihottumaa, tai se voi olla yksittäinen oire. Ihosi voi kutista vain jaloista ja käsistä tai koko kehon alueelta. Kutina on pahimmillaan kuumalla säällä ja öisin ja voi haitata paljonkin normaalielämää. Tällaisia yleisoireita tulee noin neljäsosalle lymfoomaan sairastuvista. Usein yleisoireet viittaavat nopeakasvuiseen, mahdollisesti levinneeseen lymfoomaan.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos minulla on näitä oireita?

Vaikka sinulla olisi yksi tai useampi edellä mainituista oireista, se ei välttämättä tarkoita, että sinulla on lymfooma. Oireet voivat johtua monesta muustakin syystä. Jos uskot, että sinulla voisi olla lymfooma tai olet huolestunut terveydestäsi, ota yhteyttä terveysasemaasi tai lääkäriisi.

lymfooman oireet; kivuton patti

Kyllä

Päivitetty  11.7.2022