Siirry sivun sisältöön

Vertaistuen merkitys harvinaista syöpää sairastavalle

Kun harkitset vertaistuen pariin hakeutumista, on hyvä pohtia, millainen vertaistuki sopisi sinulle parhaiten juuri tässä elämäntilanteessa ja mihin asiaan kaipaat vertaisen kanssa keskustelua. Vertaisen kanssa voi jakaa kokemuksia sairaudesta. Kaikkiin sairausryhmiin ei ole saatavilla vertaistukihenkilöä, mutta tukea voit löytää myös erilaisista tukiryhmistä.

Kun sairastuu harvinaiseen syöpään, on tuntemattoman edessä. Voi olla, ettei ole koskaan edes kuullut sairautensa nimeä. Jos syöpä on ultraharvinainen, ei lääkärikään ole välttämättä tavannut samaan syöpään sairastunutta aiemmin. Vertaisen kanssa voi jakaa kokemuksia sairaudesta. Aina harvinaisen sairauden ei tarvitse olla sama vaan itse harvinaisuus ja siihen liittyvät asiat voivat olla vertaisuuden pohjana.

Osalle ammattilaisen tarjoama tuki soveltuu paremmin. Ammattilaisten tukea on hoitavan yksikön lisäksi mahdollista etsiä esimerkiksi Syöpäjärjestöjen maksuttomasta neuvontapuhelimesta tai alueellisilta syöpäyhdistyksiltä ja potilasjärjestöiltä, joissa monissa toimii syöpäsairaanhoitajia. Vertaistukea on monenlaista. Kohdasta vertaistuen muodot löydät lisää tietoa.