Siirry sivun sisältöön

Sappiteiden syöpien oireet ja tutkimukset

Oireet

Sappiteiden syövän oireet voivat olla epämääräisiä, esimerkiksi väsymystä, pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta. Ylävatsakipua ja painon tunnetta voi esiintyä varsinkin kookkaaseen syöpäkasvaimeen liittyen. Myös kuumeilua ja laihtumista voi esiintyä.

Sappirakon syöpään liittyvät oireet johtuvat usein sappikivistä tai ne voivat muistuttaa sappirakontulehduksen oireita. Varsin usein sappirakon syöpä todetaankin sappikivien vuoksi tehdyn leikkauksen yhteydessä.

Sappitiehyen syöpä voi joskus aiheuttaa sappiteiden tukkeutumisen. Tällöin oireena on voi olla ihon ja silmien valkuaisten kellastumista, ihon kutinaa, ulosteen värin muuttumista vaaleammaksi ja virtsan tummumista.

Tutkimukset

Sappiteiden syöpää epäillessä tehdään usein vatsan ultraäänitutkimus (UÄ) tai vartalon tietokonekuvaus (TT). Verikokeissa voidaan nähdä muutoksia esimerkiksi maksa-arvoissa. Maksa-arvot (Alat, bilirubiini tai AFOS ) voivat olla koholla, varsinkin jos sappiteissä on tukkeumaa. Verikokeissa näkyvä syöpämerkkiaine (Ca19-9) voi olla koholla sappiteiden syöpää sairastavilla potilailla. Myös muut syyt, kuten sappiteiden tukkeutuminen ilman syöpää voivat kuitenkin nostaa tämän merkkiaineen pitoisuutta.

Päivitetty 15.7.2022