Follikulaarinen lymfooma on toiseksi yleisin lymfoomatyyppi, johon sairastutaan tyypillisimmin noin 60 vuoden iässä. Tauti on yleensä jo todettaessa laajalle levinnyt. Se on hidaskasvuinen ja monilla potilailla on ollut imusolmukesuurentumia jo vuosia ennen diagnoosiin pääsyä. Tyypillisiä taudin esiintymispaikkoja ovat
imusolmukkeet
veri
luuydin ja
perna,
mutta se voi esiintyä myös muissa sisäelimissä tai luustossa.
Pienellä osalla potilaista tauti todetaan paikallisena ja silloin on mahdollista, että sädehoidolla saavutettaisiin jopa pysyvä paraneminen. Laajalle levinnyt follikulaarinen lymfooma on herkkä monille hoidoille, mutta se uusiutuu lähes aina tavanomaisten hoitojen jälkeen. Siten sen ajatellaankin olevan krooninen, parantumaton sairaus.
Taudin ennustetta arvioidaan ns. FLIPI-pisteytyksellä, jossa
0–1 pistettä tarkoittaa hyvän ennusteen ryhmää
2 keskiriskin ryhmää ja
3 tai yli korkean riskin tautia.
Hoitojen kehittymisen ansiosta näyttäisi kuitenkin, että yhä useampi tautiin sairastunut pystyy elämään sen kanssa normaalin elämänkaaren. Toisin kuin useimmissa muissa syövissä, follikulaarisessa lymfoomassa ei varhaisesta hoidon aloituksesta ole hyötyä. Niinpä oireetonta potilasta, jolla taudin määrä on vähäinen, voidaan seurata hoidoittakin. Näin voidaan säästää potilaan elimistöä hoitojen haitoilta. Useimmilla tämän ryhmän potilailla hoidon aloitusta voidaan lykätä kuukausia-vuosia, pienellä osalla jopa kymmenenkin vuotta.
Kun hoitoa tarvitaan, hoitovaihtoehtoja on useita. Kevein vaihtoehto on antaa vasta-ainehoitoa yksinään, jolloin hoidon haitat jäävät vähäisiksi. Tälläkin hoidolla osalla potilaista tauti pysyy hallinnassa vuosia. Keskimäärin kuitenkin hyöty on lyhyempi verrattuna vasta-ainehoidon ja solunsalpaajan yhdistelmään. Tavallisimmat vasta-aineen ja solunsalpaajan yhdistelmät ovat R-CHOP tai R-Bendamustiini hoidot. Näillä hoidoilla lähes kaikilla potilailla tautimuutokset pienenevät tai häviävät ja hoidon teho kestää keskimäärin 5–7 vuotta.
Vaikka pelkillä vasta-ainehoidoilla saavutettu teho on keskimäärin lyhyempi kuin vasta-aineen ja solunsalpaajan yhdistelmällä, on tämän vaihtoehdon etuna se, että solunsalpaajahoitojen haittoja voidaan siirtää myöhemmäksi.
Hoidon jälkeen voidaan myös käyttää rituksimabi-ylläpitohoitoa. Siinä potilaalle annetaan varsinaisen hoidon jälkeen kahden vuoden ajan kahden kuukauden välein vasta-aine infuusio/injektio. Hoito pidentää aikaa ensimmäiseen taudin uusiutumiseen mutta ei lisää elinaikaa ja todennäköisesti se jossain määrin heikentää myöhemmillä hoidoilla saavutettavaa tehoa.
Follikulaarisen lymfooman uusiutuessa tauti yleensä reagoi edelleen hyvin hoidoille ja ennuste on hyvä. Poikkeuksen muodostavat ne potilaat, joiden tauti uusiutuu kahden ensimmäisen vuoden aikana ja heidän hoidokseen suositellaan kantasolusiirtoa omilla soluilla. Follikulaarinen lymfooma voi muuntautua aggressiivisemmaksi, yleensä diffuusiksi B-solulymfoomaksi, joskus Burkittin lymfoomaksi tai Hodgkinin lymfoomaksi. Muuntautunut tauti on keveillä hoidoilla huonoennusteisempi ja vaatii hoidon tehostamista.