Kun lymfoomahoidot ovat päättyneet, siirrytään seurantaan.
Seurannan tarkoituksena on tukea toipumista ja paluuta normaaliarkeen.
Seurannassa pyritään havaitsemaan mahdolliset myöhäishaitat sekä lymfooman mahdollinen uusiutuminen ajoissa.
Potilaalla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella mietityttävistä asioista.
Tukea niin fyysiseen kuin henkiseenkin jaksamiseen pyritään tarvittaessa järjestämään.
Seurannan aikataulu suunnitellaan yksilöllisesti sen mukaan, minkä tyyppistä lymfoomaa on hoidettu ja mitä hoitoja potilas on saanut. Seurannan aikana käydään säännöllisesti alkuun 3–6 kuukauden välein lääkärin vastaanotolla kontrolleissa. Lääkäri voi olla yhteydessä potilaaseen myös puhelimitse tai seuranta järjestetään digihoitopolulla tapahtuvin kyselyin.
Verikokeilla ja kuvantamistutkimuksilla seurataan, säilyvätkö hoidoissa saadut tulokset ennallaan. On erittäin tärkeää olla yhteydessä hoitopaikkaan, jos voinnissa tapahtuu muutoksia tai kehittyy uusia mahdollisia lymfoomaoireita. Tarvittaessa kontrollia voidaan aikaistaa ja oireiden syyt selvittää.
Seuranta on erilainen hidaskasvuisissa lymfoomissa ja nopeakasvuisissa lymfoomissa. Hidaskasvuisissa lymfoomissa hoitoa ei ole välttämätöntä käynnistää heti taudin uusiutuessa ja osa uusiutumista voi hävitä ilman hoitoa. Tällöin myöskään oireettoman pienen uusiutuman löytymisellä ei ole kiirettä. Potilas voi seurata vähäisiä oireita ja muutoksia itse. Hoitopaikkaan on syytä ottaa yhteyttä, jos tilanne ja oireet etenevät.
Hidaskasvuiset lymfoomat voivat kuitenkin muuttua nopeakasvuisiksi, jolloin myös hoidon aloituksella on kiire. Jos potilaalla on voimakkaita oireita, jotka etenevät selkeästi, on syytä ottaa pikaisesti yhteyttä hoitavaan sairaalaan.
Tutkimukset ja hoidot on käynnistettävä ripeästi, jos epäillään nopeakasvuisen lymfooman uusiutumista. Näissä taudeissa seurantojen kyky löytää uusiutumat varhain on kuitenkin huono ja suurin osa uusiutumista todetaan kontrollien välissä potilaan oireiden perusteella. Tämän vuoksi on tärkeää seurata itse vointiaan ja ottaa yhteyttä hoitavaan sairaalaan, jos huomaa kotona taudin uusiutumiseen viittaavia oireita.
Jos nopeakasvuinen lymfooma uusiutuu, se tapahtuu yleensä viiden vuoden sisällä hoidosta. Jos uusiutumaa ei ole todettu tässä ajassa, katsotaan taudin parantuneen ja kontrollit voidaan lopettaa.
Lymfooman uusiutumisen oireet voivat olla hyvin moninaiset. Tyypillisiä oireita, joista kannattaa olla yhteydessä, ovat seuraavat:
Yleisoireet, kuumeilu, painonlasku, yöhikoilu
Kaulalle, nivustaipeisiin tai kainaloihin noussut uusi patti
Pitkittynyt yskä, hengenahdistus
Vatsakivut, ummetus tai ripuli
Luukipu, jonka intensiteetti tai voimakkuus kasvaa
Uusi neurologinen oire, esimerkiksi kaksoiskuvat, nielemisvaikeus, kasvohermohalvaus, epileptinen kohtausoire