Siirry sivun sisältöön

Suolistosyövän oireet

Yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.

Oireina voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua. Syöpä voi myös aiheuttaa laihtumista. Lisäksi syöpä vuotaa usein verta ulosteeseen, mikä voi aiheuttaa anemiaa. Verenvuoto peräsuolesta on kirkkaanpunaista, mutta verenvuoto syvemmältä paksusuolesta ilmenee erittäin tummana, lähes mustana ulosteena.

Joskus syöpä voi aiheuttaa suolen tukkeuman, jolloin oireet ovat selvästi rajummat. Tuolloin oireina on oksentelu, ulostamisvaikeus sekä erittäin kova vatsakipu.

Mitä tehdä, jos sinulla on näitä oireita?

Hakeudu terveyskeskuksen tai työterveyshuollon lääkärin vastaanotolle. Oireiden tunnistamista häiritsee usein oireiden ilmeneminen vähitellen, sekä se, että monet hyvänlaatuiset taudit voivat aiheuttaa hyvin samankaltaisia oireita. Lisäksi osa potilaista pitää oireita hävettävinä. Tämän vuoksi lääkäriin hakeutuminen ja syövän löytyminen saattavat viivästyä.

Päivitetty 15.7.2022