Siirry sivun sisältöön

Uusiutuneen kivessyövän hoito

Kivessyövän uusiutuessa hoito suunnitellaan levinneisyysasteen ja riskiluokituksen perusteella kuten ensi vaiheessakin.

Solusalpaajahoito ja yhdistelmähoidot

Jos tauti on uusiutunut aiemmin annettujen BEP-solusalpaajahoitojen jälkeen, voidaan antaa paklitakselin, ifosfamidin ja sisplatiinin yhdistelmähoitoa, muina vaihtoehtoina voidaan käyttää etoposidin, ifosfamidin ja sisplatiinin yhdistelmää tai vinblastiinin, ifosfamidin ja sisplatiinin yhdistelmää. Jos ei-seminooma uusiutuu yli kaksi vuotta ensi linjan hoidon jälkeen, suositellaan kasvainten kirurgista poistoa, jos se on mahdollista. Leikkauksen jälkeen potilas saa vielä solusalpaajahoidon. Jos merkkiainepitoisuudet nousevat nopeasti, voidaan solusalpaajahoitoa harkita ensisijaisesti.

Korkean riskin ei-seminoomassa autologisen kantasolusiirron turvin tehtävästä korkea-annoksisesta solusalpaajahoidosta saattaa olla hyötyä, vaikkakin sen merkitys kivessyövän hoidossa on vielä epäselvä.

Palliatiivinen solusalpaajahoito

Uusiutunutta, hoidoista huolimatta etenevää, parantumattomaksi luokiteltua tautia voidaan jarruttaa palliatiivisella solusalpaajahoidolla, jos potilaan vointi sen edelleen sallii. Hoitoina on käytetty tablettimuotoista etoposidia, gemsitabiini –tai oksaliplatinapohjaista hoitoa. Erityisen tärkeää on silloin huolehtia myös mahdollisimman hyvin syöpään liittyvien oireiden hoidosta, kun syöpä ei enää kokonaan parane. Näitä tilanteita todetaan onneksi harvoin.

Päivitetty 1.8.2022