Gå till sidans innehåll

Symtom på tarmcancer

Vanliga symtom på tjock- och ändtarmscancer är olika störningar i magens funktion och förändringar i tarmfunktionen, såsom buksmärta, förstoppning, varierande diarré och svårigheter med att tömma tarmen.

Symtomen kan också vara trängande avföringsbehov, slemmig och sparsam avföring eller uppsvälldhet och kramper i buken. Cancer kan också orsaka viktminskning. Dessutom blöder cancern ofta i avföringen, vilket kan orsaka anemi. En blödning från ändtarmen är grannröd, men blödning från den djupare delen av tjocktarmen uppträder i form av mycket mörk, nästan svart avföring.

Ibland kan cancer orsaka en tarmblockering, och då är symtomen mycket kraftigare. Symtomen är bland annat kräkningar, svårigheter med att tömma tarmen och mycket svår buksmärta.

Vad ska du göra om du har dessa symtom?

Gå till en läkare på hälsocentralen eller företagshälsovården. Det är ofta svårt att identifiera symtomen, eftersom de börjar uppträda så småningom och många godartade sjukdomar kan orsaka liknande symtom. Dessutom anser vissa patienter att symtomen är pinsamma. Detta kan fördröja den tid det tar att uppsöka läkare och hitta cancern.

Uppdaterad 15.7.2022