Att insjukna i cancer innebär ofta en kris. Utöver den fysiska behandlingen kräver hanteringen av denna kris psykosocialt stöd. Det psykosociala stödet hjälper den cancersjuka att klara av vardagen och fokusera på behandlingen. Det finns många slags stödtjänster: kamratstöd, cancerföreningars verksamhet, samtalsbesök inom hälsovården och flera andra alternativ. Nätterapi kan vara till hjälp i synnerhet när man föredrar att på egen hand och i egen takt hantera de tankar och känslor som insjuknandet medför.
Nätterapi för cancersjuka är vård som bygger på självständigt arbete och sker via en dator eller mobil enhet. Syftet med vården är att hjälpa patienten hantera insjuknandet och anpassningen till den nya livssituationen. Patienten får stöd av en nätterapeut genom hela terapin och kan också kontakta hen per meddelande.
Nätterapin för cancersjuka tar bland annat upp följande ämnen:
psykiska reaktioner
chocken och känslor i anslutning till insjuknandet
förändringar som sjukdomen medför
hantering av besvärliga tankar och känslor.
Nätterapin kan genomföras en session i taget var och när som helst. Det tar ungefär 12 veckor att gå igenom hela innehållet. För nätterapin behövs en läkarremiss som kan skrivas av vilken läkare som helst. Nätterapin kostar inget för patienten.