Parkinsons sjukdom och svårigheter att svälja

Parkinsons sjukdom kan minska salivutsöndringen och orsaka muntorrhet. Ibland bildas för mycket saliv, vilket beror på att det blir svårt att svälja.

Svårigheter att svälja gör att saliv ansamlas i munnen

Svaga muskler i munnen och svalget gör att patienter med Parkinsons sjukdom får sväljsvårigheter. Då kan det hända att den saliv som produceras i munnen inte förs till magen vid normal sväljning, utan stannar kvar i munnen och rinner ut. Salivutsöndringen har inte ökat. Detta kan motverkas med läkemedel som minskar salivutsöndringen.

Vad händer om munnen är för torr?

Vissa läkemedel, t.ex. de som används mot urinvägsbesvär, torkar också ut munnen. Den bästa vätskan att fukta munnen med är vatten, eftersom det inte utsätter tänderna för karies. Om man upplever att vatten hjälper under en alltför kort tid kan man prova matolja. Xylitoltuggummi och -pastiller ökar salivutsöndringen och är också ett tandvänligt alternativ.

Var uppmärksam när du sväljer för att undvika att maten hamnar i vrångstrupen

Om det är svårt att svälja bör matens konsistens ändras så att den blir säker att svälja. Grov mat, såsom torrt bröd, är mer benägen att hamna i luftvägarna, dvs. vrångstrupen, än fuktad eller mosad mat. Om man har sväljsvårigheter måste man avsätta tillräckligt med tid för att äta. Man kan också behöva koncentrera sig mer på att äta, tugga och svälja maten, och man kanske inte kan prata eller läsa samtidigt. Tal- och näringsterapeuter kan ge ytterligare vägledning.

Uppdaterad  10.8.2023

Kyllä