Parkinsons sjukdom och depression

En allvarlig sjukdom påverkar humöret och utsätter för depression. Depression är inte ovanligt vid Parkinsons sjukdom, men det kan vara svårt att känna igen den.

Sjukdom och tilltagande symtom sätter humöret på prov

Risken att utveckla depression är som störst i insjukningsskedet och när funktionsförmågan försämras, dvs. när symtomen ökar. Risken att utveckla depression beror inte bara på den tråkiga livsförändringen, utan förändringar i mängden och funktionen av signalsubstanser i hjärnan gör att personer med Parkinsons sjukdom utsätts för depression. Ibland händer det att man inte riktigt själv inser att man är deprimerad.

Ge dig tid att återhämta dig från svåra livsskeden

Under dessa sjukdomsfaser bör man ta sig tid att anpassa sig till den nya livssituationen. Att ha någon närstående eller någon annan med samma sjukdom att prata med gör det lättare att anpassa sig. Man måste ta sig tid för sina egna tankar och känslor. Å andra sidan är det viktigt att försöka göra saker man tycker om som motvikt.

Hur känner man igen depression?

Depression kännetecknas av initiativlöshet, oförmåga att njuta av saker eller ens uppleva känslor, sömnsvårigheter och tillbakadragenhet. Vid Parkinsons sjukdom är det ibland svårt att känna igen depression eftersom de symtom som sjukdomen orsakar delvis kan vara likartade. Om man misstänker att man själv eller en anhörig är deprimerad lönar det sig att tala med sin läkare. Det finns läkemedelsbehandlingar för depression och andra behandlingsformer tillgängliga. Motion är en effektiv humörhöjare, både på lång och kort sikt.

Uppdaterad  10.8.2023

Kyllä