Vad innebär egenvård vid epilepsi?

Egenvård innebär saker som personer med epilepsi själva kan göra för att må bättre. Egenvård innebär också ansvar för att övervaka sina egna symtom och att ta hand om sig själv.

Förutom regelbunden, daglig medicinering finns det andra faktorer som bidrar till ens välbefinnande

  • en regelbunden livsstil
  • en mångsidig kost
  • tillräcklig sömn
  • motion och friluftsliv
  • undvikande av faktorer som utsätter en för anfall

Behandlingen av epilepsi handlar om ett ömsesidigt behandlingspartnerskap för att få det att fungera. Detta är ytterligare ett skäl till att personer med epilepsi måste få tillräckligt med information om sin sjukdom och behandlingsalternativen.

Det är viktigt att identifiera de faktorer som bidrar till anfallen. Risken för att få ett krampanfall ökar om man har feber, vakar, inte äter, är stressad eller glömmer att ta sina läkemedel. Ett epilepsianfall utlöses ofta av otillräcklig sömn eller ett oregelbundet liv.

Andra faktorer som utlöser epilepsianfall är individuella. Dessa kan omfatta blinkande ljus vid vissa epilepsisyndrom. Medvetenhet om och undvikande av individuella faktorer är en viktig del av egenvården.

Man ska också undvika överdriven alkoholkonsumtion. De flesta människor med epilepsi kan använda alkohol med måtta då och då.

Uppdaterad  7.8.2023

Kyllä