Gå till sidans innehåll

Intervju med patient med misstänkt ledgångsreumatism

Intervjun är den viktigaste delen av diagnostiseringen av ledgångsreumatism. Man försöker bland annat specificera den bakomliggande reumatiska sjukdomen som orsakar ledinflammationen med hjälp av symtombilden.

Med hjälp av intervjun försöker man säkerställa om symtomen motsvarar ledinflammation eller något annat. Läkaren ställer frågor om i vilken del av kroppen symtomet förekommer och om det är förknippat med allmänna symtom, såsom feber eller viktminskning. Under intervjun utreder man också om det förekommer allmän smärta som stör sömnen eller ömhet i leden på morgonen. Ett icke-inflammatoriskt symtom kan orsakas av en skada eller en tung arbetsprestation.

Om det är fråga om ledgångsreumatism ställs ytterligare frågor till patienten för differentialdiagnostiken:

  • Har du nyligen haft diarré, en könssjukdom eller är det möjligt att du har en sådan sjukdom? Dessa symtom kan tyda på reaktiv ledinflammation.

  • Har patienten haft några fästingbett eller utslag som kan tyda på parvovirus eller pogosta? Dessa infektioner kan leda till ledinflammation.

  • Förekommer det kraftig och plötslig smärta och svullnad i leden i den nedre extremiteten? Det kan tyda på gikt.

  • Är det fråga om plötslig smärta och stelhet i axel- och bäckenområdet, och är patienten över 50 år gammal? Dessa symtom tyder på muskelreumatism eller polymyalgia rheumatica. I detta fall är blodvärdena sänka och CRP, som mäter inflammation, förhöjda.

  • Har patienten hudpsoriasis med svullnad i ett enda finger eller en enda tå? I denna situation kan man misstänka psoriasisartrit

  • Vaknar patienten av ryggsmärtor på natten? Det är ett tecken på inflammatorisk ryggsmärta. Det kan vara axial spondylartrit eller ryggradsreumatism.

  • Har det plötsligt uppstått svullnad, smärta och värmekänsla i en enskild led eller har patienten feber och är sjuk? Då kan leden ha drabbats av en bakterieinfektion som måste behandlas akut.

Sällsynta situationer där ledvärk eller ledinflammationer kan förekomma är till exempel vaskulit, dvs. inflammation i blodkärl, eller systemiska bindvävssjukdomar.

Uppdaterad 29.3.2023