Gå till sidans innehåll

Om systemisk skleros, sklerodermi

Uppkomsten av sklerodermi kan påverkas av en rad olika miljöfaktorer. Sklerodermi har en god lokal prognos, och även när den är spridd kan symtomen behandlas på olika sätt.

Systemisk skleros är en sällsynt, varierande, systemisk reumatisk sjukdom. Den klassificeras som antingen omfattande, begränsad eller mycket tidig form. Man uppskattar att mellan 20 och 50 personer i Finland drabbas varje år.

Orsaker

Sklerodermi är en immunologisk sjukdom som kan ha flera olika orsaker. Trots att sjukdomen drabbar kvinnor oftare än män känner man inte till dess bakomliggande orsak. Sjukdomens debuterande och förlopp verkar ha ett samband med olika miljöfaktorer i kombination med en genetisk bakgrund. Till exempel drabbades Spanien år 1981 av en omfattande epidemi som orsakades av oren matolja. Orenheter i tryptofan, som marknadsfördes som naturprodukt, orsakade en epidemi 1989. Man har misstänkt kol- och kvartsdamm, vinylklorid, trikloretylen och silikon (bröstimplantat) som möjliga orsaker till sjukdomen.

Prognos

Då det gäller sjukdomens begränsade och lokala form är prognosen oftast god. Med tiden blir huden ofta mjuk igen, vilket betyder att sjukdomen lindras.

Eventuella sår på fingertopparna läker långsamt och har en tendens att återkomma. Det finns flera former av symtomatisk behandling av sår, som i synnerhet påverkar deras tendens att återkomma.

Det finns flera olika former av behandling som kan lindra symtomen i sjukdomens omfattande form, som förutom hudsymtom även orsakar organpåverkan. Olika antireumatiska läkemedel kan användas. Det är dock oftast inte möjligt att påverka sjukdomens förlopp.

Uppdaterad 7.4.2022