Gå till sidans innehåll

Röntgenundersökning och reumatisk sjukdom

Röntgenundersökning är en särskilt bra undersökning för att avbilda ben vid undersökning av förändringar vid reumatiska sjukdomar.

Svartvit röntgenbild med böjd ryggrad

Traditionell röntgen (rtg) används särskilt för att avbilda beniga områden för att visa till exempel slitage av benet eller nya benbildningar. Bilden visar en förbenad halsryggrad.

Röntgen kan visa förkalkningar i olika vävnader. Lungbilder kan visa förändringar som orsakats av lunginflammation eller cancer.

Hos personer med ledgångsreumatism eller misstänkt ledgångsreumatism avbildas alltid både händer och fotblad eftersom sjukdomen är symmetrisk. När det gäller stora leder kan avbildningen begränsas till den symtomgivande leden.

För röntgen krävs en läkarremiss.

Beakta följande saker när du förbereder dig för undersökningen

Graviditet eller misstänkt graviditet

Vanliga röntgenundersökningar, datortomografier och ibland magnetundersökningar kan vanligtvis inte göras eller görs inte om patienten är gravid. Det är därför viktigt att komma ihåg att berätta om graviditeten eller möjligheten till graviditet.

Allergi mot kontrastmedel

Berätta för personalen om du tidigare har fått allergiska symptom mot ett kontrastmedel.

Ledproteser, pacemaker och främmande material i kroppen

Berätta också om du har ledproteser, en pacemaker eller främmande material i andra organ. Om du har ett intyg för det insatta främmande föremålet ska du ta med dig det när du kommer till avbildningen. Detta kommer att påskynda besöket vid avbildningsenheten.

Smycken

Kom ihåg att lämna dina smycken hemma när du åker till avbildningen.

Uppdaterad 28.4.2022