Gå till sidans innehåll

Om psoriasisartrit

Psoriasisartrit är en artrit kopplad till psoriasis. Sjukdomen har oftast lindriga symtom.

Psoriasisartrit är en inflammatorisk ledsjukdom som liksom namnet antyder förekommer hos personer med psoriasis. Den grundläggande orsaken är okänd. Omkring 10 procent av de drabbade kan utveckla ledsjukdomen även innan de får hudsymtom. Psoriasisartrit utvecklas hos cirka 15–30 procent av alla med psoriasis.

Symtomen vid psoriasisartrit är varierande. Sjukdomen kan orsaka inflammation i stora leder, t.ex. knäna, eller i små leder i fingrar och tår. Den kännetecknas av inflammation vid senans fästpunkter, korvtå och förändringar i fingrar. Ibland liknar sjukdomsbilden ankyloserande spondylit. Psoriasisartritens svårighetsgrad och aktivitet varierar kraftigt.

Lyckligtvis är sjukdomen oftast relativt mild och godartad, och en behandling med antiinflammatoriska läkemedel vid behov kan då vara tillräckligt. I värsta fall kan psoriasisartrit vara en reumatismliknande inflammation i många leder som leder till skador på dem, men detta är lyckligtvis mindre vanligt. På senare tid har man också uppmärksammat den ökade risken för metabolt syndrom och hjärt- och kärlsjukdomar hos personer med psoriasisartrit. Därför är det viktigt att hålla vikten under kontroll och sluta röka.

Uppdaterad 7.4.2022