Siirry sivun sisältöön

Tietoa nivelpsoriaasista

Nivelpsoriaasi on psoriaasiin liittyvä niveltulehdus. Taudin oirekuva on useimmiten lievä.

Nivelpsoriaasi on tulehduksellinen nivelsairaus, jota esiintyy nimensä mukaisesti psoriaasia sairastavilla. Sen perimmäinen syy on tuntematon. Noin 10 prosentilla nivelsairaus saattaa ilmaantua jo ennen iho-oireita. Psoriaasia sairastavista nivelpsoriaasi kehittyy noin 15–30 prosentille potilaista.

Nivelpsoriaasin oirekuva on monimuotoinen. Sairaus voi aiheuttaa tulehduksia suurissa nivelissä, kuten polvissa tai pienissä sormien ja varpaiden nivelissä. Sille on tyypillistä tulehdus jänteiden kiinnityskohdissa ja makkaravarvas ja -sormimuutokset. Toisinaan taudin kuva muistuttaa selkärankareumaa. Nivelpsoriaasin vaikeusaste ja aktiviteetti vaihtelevat suuresti.

Useimmillatauti on onneksi suhteellisen lievä ja hyvänlaatuinen, jolloin hoidoksi voi riittää tarvittaessa otettavat tulehduskipulääkekuurit. Pahimmillaan nivelpsoriaasi voi olla reuman kaltainen niveliä vaurioittava monen nivelen tulehdustauti, mutta se on onneksi harvinaisempaa. Viime aikoina on kiinnitetty myös huomiota siihen, että nivelpsoriaasia sairastavilla on lisääntynyt metabolisen oireyhtymän ja sydän- ja verisuonisairauksien riski. Sen vuoksi painon pitäminen kurissa ja tupakoinnin lopettaminen on tärkeää.

Päivitetty 7.4.2022