Siirry sivun sisältöön

Systeemisen skleroosin eli skleroderman yleishoito

Skleroderman oireiden lievittämiseksi on useita keinoja. Keskeistä on moniammatillinen oireenmukainen hoito ja kylmältä suojautuminen.

Skleroderman hoito on moniammatillista, jolloin hoitoon osallistuu reumalääkärin lisäksi sen erikoisalan ammattilaiset, joiden osaamiseen kunkin sairastuneen elimen hoito kuuluu. Taudin oireita voidaan hoitaa monella tavalla ja siten hidastaa tai ennaltaehkäistä sisäelinten vaurioitumista.

  • Kylmältä suojaus on kaiken hoidon perusta. Pää tulee suojata, samoin kasvot. Lämpimät vaatteet, käsineet ja kengät kuuluvat perushoitoon.

  • Ihon perushoito on tärkeää, ja ihon kovettumiseen ja verenkierron heikkenemiseen liittyvien sormihaavojen ennaltaehkäisy ja hoito on keskeistä. Niin sanotuilla kalkkisalpaajilla voidaan Raynaud'n oiretta lievittää ja muutosten etenemistä ehkäistä. Paikallisesti käytettynä kalkkisalpaajavoiteesta, nitroglyseriinilaastareista ja -voiteesta voi olla hyötyä.

  • Terveet elämäntavat ja tupakoinnista luopuminen ovat tärkeitä erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyn sekä ääreisverenkierron ja keuhkojen toiminnan kannalta. Myös säännöllisellä ja monipuolisella liikkumisella on terveyttä edistävä vaikutus.

  • Liikeharjoittelulla, ihon kunnosta huolehtimisella ja apuvälineillä pyritään ylläpitämään muun muassa sormien ja käsien toiminta hyvänä. Ihon kiristyminen kasvoissa puolestaan voi vaikuttaa ilmeiden tuottamiseen, puhumiseen ja suuhygieniasta huolehtimiseen.

  • Hampaiden tulee olla kunnossa.

  • Infektiot tulee hoitaa huolella ja esimerkiksi influenssarokotus on hyvä ottaa vuosittain.

Päivitetty 7.4.2022