Tietoa Polymyalgia rheumaticastasta eli lihasreumasta

Polymyalgian yleisoireet alkavat usein viikkoja ennen usein äkisti alkavia tyypillisiä oireita.

Polymyalgia rheumatica eli lihasreuma on tuntemattomasta syystä aiheutuva sairaus, joka ilmaantuu tavallisimmin noin 70-vuotiaana. Sairauden ennuste on yleensä hyvä ja suun kautta otettava kortisoni sammuttaa taudin oireet tavallisesti nopeasti.

Sairauteen liittyvät yleisoireet kuten kuume, väsymys ja ruokahaluttomuus voivat alkaa viikkoja ennen taudin tyypillisiä oireita. Näitä ovat niska- ja hartiaseudun, reisien ja lantion seudun arkuus ja jäykkyys.

Nämä oireet alkavat usein varsin äkisti, jopa muutamassa päivässä. Kipu ilmenee varsinkin yöllä ja aamulla, jolloin jäykkyys haittaa pukeutumista ja esimerkiksi juuston leikkaamista ja hiusten kampaamista. Jos havaitsee itsellään edellä kuvattuja oireita, tulee hakeutua lääkäriin. Jos tuntee ohimoseudun jyskyttävää päänsärkyä tai ilmaantuu näköhäiriötä, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Silloin selvitetään, onko polymyalgiaoireen lisäksi kehittynyt ohimovaltimotulehdus eli temporaaliarteriitti. Tilanne vaatii kiireellisen lääkärin arvioinnin, koska hoitamattomana ohimovaltimotulehdus voi aiheuttaa sokeuden.

Koska sairauden syytä ei tunneta, sen puhkeamista ei voida ennalta ehkäistä. Yleisesti ottaen terveet elämäntavat edesauttavat taudin paranemista.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä