Siirry sivun sisältöön

Nivelreumaepäilyyn liittyvä potilaan haastattelu

Haastattelu on tärkeä osa nivelreuman diagnosointia. Oirekuvan avulla pyritään muun muassa erottelemaan niveltulehduksen taustalla oleva reumasairaus.

Haastattelun avulla pyritään selvittämään sopivatko oireet niveltulehduksesta vai muusta johtuvaksi. Lääkäri selvittää kyselemällä missä kehon osassa oire esiintyy ja liittyykö siihen yleisoireita, kuten kuumetta tai laihtumista. Haastattelussa selvitetään myös, esiintyykö yleistä unta häiritsevää kipua tai aamupainotteista liikearkuutta nivelessä. Ei-tulehdusperäisen oireen taustalla voi olla vamma tai raskas työsuoritus.

Mikäli kyse on niveltulehduksesta, esitetään potilaalle erotusdiagnostiikkaa varten lisäkysymyksiä:

  • Onko taustalla äskettäinen ripulitauti, sukupuolitauti tai sen mahdollisuus? Nämä oireet voivat viitata reaktiiviseen niveltulehdukseen.

  • Onko potilaalla ollut punkin puremaa tai ihottumia, jotka voisivat viitata parvovirukseen tai pogostan tautiin? Nämä infektiot voivat johtaa niveltulehdukseen.

  • Onko kovaa ja äkillisesti alkanutta kipua ja turvotusta alaraajanivelessä? Tämä voisi viitata kihtiin.

  • Onko kyseessä nopeasti ilmaantunut kipu ja jäykkyys hartia- ja lantioalueella, ja potilas on yli 50-vuotias? Nämä oireet viittaavat lihasreumaan eli polymyalgia rheumaticaan. Tällöin tulehdusta mittaavat veriarvot lasko ja CRP ovat selvästi koholla.

  • Onko potilaalla ihopsoriaasi, jonka yhteydessä yksittäinen sormi tai varvas on turvonnut? Tässä tilanteessa voidaan epäillä nivelpsoriaasia

  • Herättääkö selkäkipu öisin? Se viittaa tulehdukselliseen selkäkipuun. Kyseessä voi olla aksiaalinen spondylartriitti tai selkärankareuma.

  • Onko yksittäisen nivelen turvotus, kipu ja kuumotus ilmaantuneet nopeasti, tai onko potilas kuumeinen ja sairas? Kyseessä voi olla nivelen bakteeri-infektio, joka on hoidettava päivystyksenä.

Harvinaisia tilanteita, joissa voi esiintyä nivelkipuja tai niveltulehduksia, ovat esimerkiksi vaskuliitit eli verisuonitulehdukset tai systeemiset sidekudostaudit.

Päivitetty 29.3.2023