Lääkehoito joudutaan nykyisin kokonaan lopettamaan leikkaushoitojen yhteydessä harvoin. Sen sijaan lääkkeiden tauotuksia voidaan tarvita varsinkin ennen suuria leikkaushoitoja, ja lääkehoidon voi yleensä aloittaa leikkauksen jälkeen, kun haava on parantunut. Tauotukset sovitaan leikkaavan kirurgin ja hoitavan yksikön kanssa. Sivun lopussa on linkki reumalääkkeiden tauotukseen suunniteltujen, puhtaiden reumaleikkausten yhteydessä.
Reuman lääkehoito erityistilanteissa
Reumalääkkeitä pitää joissakin tilanteissa tauottaa. Lääkkeiden tauottamisen määrää lääkäri.
Ennen kuin reumalääkitys aloitetaan, kartoitetaan aikaisemmin saadut rokotteet ja pyritään täydentämään puuttuvat.
Influenssarokotetta suositellaan.
Tavalliset infektiot, kuten nuhakuumeet, hoidetaan kuten muillakin. Silloin reumalääkitystä ei tarvitse tauottaa.
Jos on epäily vakavasta bakteeri-infektiosta kuten keuhkokuumeesta, ruususta tai verenmyrkytyksestä, joudutaan reumalääkkeet ja varsinkin biologiset reumalääkkeet ja JAK-estäjä -lääkkeet tauottamaan. Tällöin hoitoon tulee hakeutua välittömästi.
Hyvä reuman hoitotasapaino edellyttää, että yleishygieniasta pidetään huolta huolellisella käsien pesulla.
Hampaiden säännöllinen tarkastus ja huolellinen päivittäinen hoito ovat keskeisiä.
Tupakointi lisää reumalääkkeisiin liittyvää infektioriskiä.
Reumatauteihin saattaa liittyä lisääntynyt syövän ilmaantumisen riski. Varsinkin, jos elimistön tulehdusta ei ole saatu rauhoittumaan, kuten vaikeassa pitkään jatkuneessa nivelreumassa, on todettu imukudoksen syövän riskin lisääntyminen. Parasta ennaltaehkäisyä on siten riittävä reumatulehdusta sammuttava lääkehoito.
Varsinkin vaikeiden vaskuliittien hoidossa käytettyyn pitkäaikaiseen syklofosfamidihoitoon saattaa liittyä virtsarakkosyövän lisääntynyt riski.
Jos reumasairauden aikana ilmaantuu jokin syöpä, lääkityksen jatkaminen arvioidaan yksilöllisesti yhdessä reumalääkärin ja syövän hoidosta vastaavan lääkärin sekä potilaan kanssa.
Jos potilaalla on ennestään jokin hoidettu syöpä, reumalääkitys arvioidaan tarkoin reumalääkärin ja hoidosta vastaavan syöpälääkärin sekä potilaan kanssa.
Tupakointi on merkittävä monien syöpätautien riskitekijä.
Reumapotilaalla tulee olla kansallisen rokotusohjelman suosittelemat rokotukset kunnossa ennen matkustamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut maakohtaisia suosituksia Matkailijan terveysoppaassa.
Koska reumatauteihin liittyy lisääntynyt tulehdustautien riski, tulee matkustaessa huolehtia erityisesti käsihygieniasta.
Kuumentamattomien ruokien ja pullottamattomien juomien nauttimista kannattaa välttää. Pullottamattomasta vedestä tehdyt jääpalat voivat myös olla infektioriski.
Hedelmiä voi nauttia huolellisen pesun tai kuorimisen jälkeen.
Jalkoihin ilmaantuvat rakot kannattaa suojata huolellisesti.
Aurinkosuojaus on erityisen tärkeää SLE-potilailla.
Nivelreuma ja selkärankareumat ovat harvoin este raskaudelle ja synnytykselle. Ennen raskaaksi tuloa elimistön tulehdusaktiviteetti pyritään rauhoittamaan. Raskauden aikainen lääkehoito suunnitellaan reumalääkärin kanssa yhdessä. Joissakin systeemisissä taudeissa, kuten systeeminen lupus, on äitiyspoliklinikan seuranta tarpeellinen.
Imettämiseen kannustetaan. Reumalääkityksen tulee olla turvallista lapselle ja äidin lääkityksen tulee olla riittävää reumatulehduksen pitämiseksi rauhallisena. Usein lääkitys myös synnytyksen ja imetyksen aikana suunnitellaan yksilöllisesti.
Päivitetty 28.4.2022