Siirry sivun sisältöön

Vaskuliitteihin eli verisuonitulehduksiin liittyvät silmäoireet

Vaskuliitit eli verisuonitulehduksiin voi liittyä silmän verisuonen tukos, näköhermon tulehdus tai vaurio, kovakalvontulehdus tai sarveiskalvon reunahaavauma.

Verkkokalvon verisuonitukokset

Verkkokalvon valtimotukokset voivat aiheuttaa äkillisen näön heikentymisen tai häviämisen (amaurosis fugax). Verkkokalvon valtimotukos on aina hätätilanne, sillä se voi aiheuttaa nopeasti pysyvän näönmenetyksen. Yli kuuden tunnin hapenpuutteen jälkeen näkö ei todennäköisesti enää palaudu, joten hoitoon tulee hakeutua välittömästi. Yleisin näköä uhkaava vaskuliitti on temporaaliarteriitti eli jättisoluarteriitti.

Laskimoiden tukokset aiheuttavat verkkokalvolle verenvuotoja ja nesteen kertymisestä johtuvaa turvotusta. Verkkokalvon tarkan näkemisen alueella eli makula-alueella laskimotukokset oireilevat äkillisesti alkavana sumentuneena tai vääristyneenä näkemisenä. Tarkan näkemisen alueen krooninen turvotus on yleisin syy pysyvälle näön heikkenemiselle laskimotukospotilailla.

Verkkokalvon verisuonitukosten aiheuttama hapenpuute voi johtaa uudisverisuonten muodostumiseen. Uudissuonet ovat hauraita ja ne vuotavat helposti verta sekä muodostavat arpikudosta. Seurauksena voi olla lasiaisverenvuoto tai verkkokalvon irtauma. Tarkan näkemisen alueelle kohdistuvat verenvuodot ja turvotus voivat aiheuttaa kuvien vääristymistä, pienentymistä tai suurentumista. Arpien aiheuttama verkkokalvoon kohdistuva veto puolestaan ilmenee valonvälähdyksinä.

Näköhermomuutokset

Verisuonimuutoksia aiheuttaviin reumasairauksiin voi liittyä näköhermonpään tulehdus eli papilliitti. Se aiheuttaa äkillisen ja huomattavan näön heikkenemisen, ylä- tai alaosan näkökenttäpuutoksen ja pahimmillaan sokeutumisen.

Jotkin vaskuliitit, kuten jättisoluarteriitti ja polyarteritis nodosa voivat aiheuttaa iskeemisen optikusneuropatian eli hapenpuutteesta johtuvan näköhermovaurion. Näköhermovaurion yleisin oire on selkeästi heikentynyt näöntarkkuus, muita mahdollisia oireita ovat näkökenttäpuutokset sekä värinäön häiriöt. Näköhermovaurio ilmenee usein muutamia viikkoja verisuonitulehduksen alkamisen jälkeen. Yleensä vaurio ei kehity molempiin silmiin yhtäaikaisesti, vaan toinen silmä sairastuu vasta myöhemmin. Sekä papilliitti, että iskeeminen optikusneuropatia voivat johtaa näköhermon surkastumiseen.

Päivitetty 28.4.2022