Sjögrenin syndrooman (oireyhtymän) on pääasiassa naisilla esiintyvä reumasairauksiin kuuluva autoimmuunisairaus. Sjögrenin syndrooman tyypillisiä oireita ovat kyynel- ja sylkirauhasten toiminnan häiriöstä aiheutuvat silmien ja suun kuivumisoireet. Lisäksi osalla potilaista esiintyy myös yleisoireita ja oireita eri elimistä. Taudinkuva voi olla monimuotoinen.
Sjögrenin syndrooma voi esiintyä itsenäisenä sairautena, jolloin puhutaan primaarisesta Sjögrenin syndroomasta. Sjögrenin syndrooma voi myös liittyä johonkin toiseen autoimmuunisairauteen, tavallisimmin nivelreumaan, mutta myös esimerkiksi systeemiseen lupus erythematosukseen (SLE), systeemiseen skleroosiin ja myosiitteihin eli lihastulehduksiin. Tällöin kyseessä on sekundaarinen Sjögrenin syndrooma.
Sjögrenin syndrooma on yleisimpiä reumaattisia autoimmuunisairauksia. Sjögrenin syndrooma puhkeaa tavallisimmin 40–50-vuoden iässä, mutta sairaus voi ilmetä kaikenikäisillä, myös lapsilla. Oireyhtymä on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä, 90 prosenttia sairastuneista on naisia. Primaarisen Sjögrenin syndrooman esiintyvyys on eri tutkimuksissa vaihdellut 0,05-3,3 prosentin välillä riippuen sairauden diagnosointiin käytetyistä kriteereistä.