Siirry sivun sisältöön

Nivelkivun luokittelu

Nivelkipua on monenlaista. Kipu voi olla esimerkiksi juilivaa, aaltoilevaa, yhtenäistä tai ajoittaista.

Kipu voi olla esimerkiksi

  • terävää,

  • tylppää,

  • juilivaa,

  • polttelevaa ja

  • aaltoilevaa.

Kivun voimakkuuden arvioimiseksi käytetään VAS janaa, jolloin asteikolla 0 – 10 cm arvioidaan sen hetkistä kivun määrää. Mitä suurempi arvo on, sitä voimakkaampi kipu on kyseessä, jos arvo on 0, kipua ei ole lainkaan.

Nivelkivun arviointi

Nivelkipua voidaan jaotella seuraavien seikkojen mukaan:

  1. Mikä on nivelkivun kesto? Akuutin kivun taustalla on usein jokin trauma. Kroonisen kivun syynä voi olla jokin systeeminen sairaus tai fibromyalgia.

  2. Onko nivelissä luisia paksunnoksia? Tällöin tavallisin syy on nivelrikko.

  3. Onko esiintynyt nivelturvotuksia?

  4. Jos nivelturvotuksia on ollut, montako niveltä on turvonnut? Mikäli esiintyy nivelturvotuksia pienissä nivelissä yhdessä yli tunnin kestävän aamujäykkyyden ja käsien puristusvoiman alentumisen kanssa, selvitykset kannattaa suunnata reumaattisen syyn tarkistamiseen.

  5. Onko taustalla aamuyöstä herättävä selkäkipu? Jos kipu hellittää liikkumisella, ja selkä on aamusta jäykkä, taustalla voi olla selkärankareumaryhmän sairaus.

Nivelkipua voidaan luokitella oireisten nivelten lukumäärän mukaan, jolloin puhutaan yhden nivelen, harvan nivelen (oireisia niveliä 1- 4) ja monen nivelen (yli 4 niveltä) oireesta. Jos yksi nivel on kivun lisäksi tulehtunut, kyse on monoartriitista. Jos 2- 4 niveltä on tulehtunut, puhutaan oligoartriitista, harvan nivelen tulehduksesta, ja jos yli 4 niveltä on tulehtunut, potilaalla on polyartriitti eli moniniveltulehdus.

Päivitetty 28.4.2022