Siirry sivun sisältöön

Videokapillaroskopiaan valmistautuminen

Videokapillaroskopiaan valmistauduttaessa pyritään saamaan kynsivallien iho mahdollisimman siistiksi, jotta tutkimus onnistuu hyvin

Kynsilakka poistetaan sormien kynsistä huolellisesti vähintään 7 päivää ennen tutkimusta. Manikyyrissä ei saa käydä eikä kynsivalleja käsitellä kuukauteen ennen tutkimusta. Geeli- ja rakennekynnet tulee poistaa viimeistään kuukautta ennen tutkimusta. Hiusvärit, muut voimakkaat väriaineet ja esim. multa säilyvät tutkimusalueella usein viikkoja ja häiritsevät tutkimusta, joten näiden aineiden käsittelyä paljain käsin tulee välttää kuukauden ajan ennen tutkimusta. Huolehdi normaalista käsien rasvauksesta.

Tutkimuspäivänä

Saavu paikalle viimeistään 15-30 minuuttia ennen tutkimusta, että verenkierto ehtii tasaantua. Ole tupakoimatta kaksi tuntia edeltäen.

Vasta-aiheet

Jos sinulla on bakteerin aiheuttama tarttuva tulehdus sormien kynsinauhoissa, tutkimusta ei voida tehdä. Ota silloin yhteyttä hoitopaikkaasi.

Tutkimuksen kulku

Reumatologi suorittaa tutkimuksen ja se on täysin kivuton. Tutkimuksessa tarkastellaan kynsinauhojen ihon läpi kuultavia pieniä verisuonia 200-kertaisesti suurentavalla laitteistolla.Tutkimuksessa tipautetaan tippa öljyä paremman kuvan saamiseksi. Pieni pyöreä mikroskoopin kärki asetetaan kynsinauhan päälle. Tutkimuksessa nähdään reaaliaikaisesti tietokoneen näytössä verisuonten toiminta ja niissä tapahtuva verenvirtaus. Jokaisen sormen (ei kuitenkaan peukaloiden) kynsinauhasta otetaan kaksi kuvaa ja analysoidaan tietyn kaavan mukaisesti löydökset. Sitten kuvat tallennetaan potilastietojärjestelmään. Sen jälkeen tilannekohtaisesti sairaanhoitaja voi mitata kämmenselkien ja sormien lämpötilat ja voidaan myös ottaa valokuvat varpaista ja sormista.

Lääkäri tekee varsinaisen kuvauksen ja analysoi löydökset, laskee verisuonten tiheyden, mittaa suonia ja antaa lausunnon löydöksistä. Mikäli tutkimus on tehty aiemmin, löydöksiä verrataan keskenään, jolloin nähdään sairauden mahdollinen eteneminen ja hoidon vasteet.

Tutkimuksen kesto

Tutkimuksessa kuluu aikaa pisimmillään noin yksi tunti. Mikäli samana päivänä on reumalääkärin vastaanotto, tulee käyntiin varata enemmän aikaa.

Jälkiseuranta

Jälkiseurantaa ei tarvita. Voit toimia täysin normaalisti tutkimuksen päätyttyä.

Päivitetty 28.4.2022