Siirry sivun sisältöön

Tietoa selkärankareumasta

Selkärankareuma kuuluu tauteihin, joita kutsutaan spondylartropatioiksi. Oireemukaisella hoidolla sairauksien ennuste on hyvä.

Selkärankareuma (Spondylarthritis ancylopoetica, Bechterewin tauti) on pitkäaikainen niveltulehdus lähinnä selkärangan mutta usein myös raajojen isoissa nivelissä. Tyypillisiä ovat myös tulehdukset jänteiden kiinnittymispaikoissa sekä silmän etuosassa (eli iriitti, uveiitti). Suurten verisuonten, erityisesti aortan ja sen läppien tulehdusta voidaan tavata.

Tauti alkaa yleensä alle 40-vuotiaana. Miehillä tauti on yleisempi, ja ensimmäiset oireet ilmaantuvat usein armeija-aikana. Tyypillisesti ilmaantuu alaselkä- tai pakarakipua, joka voi vaihtaa paikkaa. Se ilmenee aamuyöllä, voi herättää unesta ja alkaa laantua, kun potilas nousee sängystä ja alkaa venytellä ja liikkua. Oireet voivat alkuvaiheessa olla epämääräisiä, eikä niiden perusteella aina osata epäillä reumatautia.

Rankatulehduksen lisäksi niveltulehduksia voi esiintyä isoissa nivelissä, erityisesti polvissa ja lonkissa. Lisäksi makkarasormet ja -varpaat sekä jännetupentulehdukset ovat tyypillisiä.

Kyse on pitkäaikaisten reumaattisten sairauksien ryhmästä. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta hyvällä moniammatillisella hoidolla taudin oireet yleensä saadaan laantumaan ja potilaan toiminta- ja työkyky säilyvät. Pääsääntöisesti ennuste on siis hyvä.

Päivitetty 7.4.2022