Siirry sivun sisältöön

Reumasairaus ja röntgentutkimus

Röntgentutkimus on erityisen hyvä tutkimus luiden kuvaamiseen reumasairauksien muutosten tutkimisessa.

Mustavalkoinen röntgenkuva, jossa kaareutunut selkäranka

Perinteistä röntgenkuvaa (rtg) käytetään kuvaamaan varsinkin luisia alueita, jolloin nähdään esimerkiksi luusyöpymiä tai uudisluumuodostuksia. Kuvassa nähdään luutunut kaularanka.

Röntgenkuvan avulla nähdään kalkkeutumia eri kudoksissa. Keuhkoistavoidaan nähdään mm. keuhkokuumemuutoksia ja syövän aiheuttamia muutoksia.

Nivelreumaa sairastavalta tai nivelreumaa epäiltäessä kuvataan aina molemmat kädet ja jalkaterät, koska tauti on symmetrinen. Isojen nivelten kohdalla voidaan kuvaus kohdentaa vain oireiseen niveleen.

Röntgenkuvaukseen tarvitaan lääkärin tekemä lähete.

Huomioi seuraavat asiat, kun valmistaudut tutkimukseen

Raskaus tai raskausepäily

Tavallisia röntgenkuvauksia, tietokonekuvauksia ja toisinaan myös magneettikuvauksia ei voida tai ei yleensä tehdä, jos tutkittava on raskaana. Sen vuoksi on tärkeätä muistaa ilmoittaa raskaudesta tai raskauden mahdollisuudesta.

Varjoaineallergiat

Kerro henkilökunnalle, jos olet aikaisemmin saanut allergiaoireita jostakin varjoaineesta.

Keinonivelet, sydämentahdistin ja elimistön vierasmateriaalit

Ilmoita myös, jos kehossasi on keinoniveliä, sydämen tahdistin tai muissa elimissä on vierasta materiaalia. Jos sinulla on olemassa todistus asennetusta vierasesineestä, otathan todistuksen mukaasi saapuessasi kuvaukseen. Näin nopeutat omaa asiointiasi kuvausyksikössä.

Korut

Muista jättää korut kotiin jo kuvaukseen lähtiessäsi.

Päivitetty 28.4.2022