Siirry sivun sisältöön

Nivelkipupotilaan tutkiminen

Tutkimuksessa tarkistetaan arimmat nivelalueet, mutta käydään läpi myös muut nivelet ja iho. Tarkistetaan suun terveys, kuunnellaan sydän ja keuhkot sekä arvioidaan lihasten arkuudet.

Yleistä kipuisuutta aiheuttavien syiden tutkimisen lisäksi kivun syyn selvittämiseksi tehdään huolellinen kliininen tutkimus. Tutkimusta varten on hyvä pyytää potilasta riisuuntumaan alusvaatteisilleen kehon riittävän näkyvyyden saamiseksi.

Kehon kokonaistutkimus

Tutkimuksessa tarkistetaan arimmat nivelalueet, mutta käydään läpi myös muut nivelet ja iho. Tarkistetaan suun terveys, kuunnellaan sydän ja keuhkot sekä arvioidaan lihasten arkuudet. Jos potilaan esimerkiksi polvista vain toinen oireilee, verrataan löydöksiä terveeseen puoleen.

Liikkumisen arviointi

Liikkumista arvioidaan tutkimushuoneessa esimerkiksi tarkkailemalla mahdollista ontumista. Sormien toiminnan testaamiseksi voidaan tarkistaa, onnistuuko paidan nappien avaaminen ja niiden sulkeminen. Käsien voimaa voidaan arvioida testaamalla puristusvoimaa. Lisäksi tarkistetaan, onko liikerajoituksia ja niveltä ympäröivien lihasten ohentumista.

Tulehdusalueen tutkimus

Kokonaistutkimuksen ja liikkumisen jälkeen arvioidaan nivelturvotusta. Tutkimuksen aikana aran nivelen kannattaa olla levollisessa asennossa, ja esimerkiksi polvi tutkitaan selinmakuulla. Tulehtuneen nivelen iho on usein lämmin ja nivelessä on turvotusta ja arkuutta sekä usein myös liikerajoitusta.

Päivitetty 28.4.2022