Siirry sivun sisältöön

Tietoa glukokortikoidi- eli kortisonipistoshoidosta

Nivelten sisäisiä ja jännealueiden kortisonipaikallishoitoja annetaan rauhoittamaan paikallisia tulehduksia sekä elimistön kokonaistulehduksen tilaa.

Nivel- ja jännealueiden tulehdusta esiintyy kaikissa reumasairauksissa, tavallisinta se on nivelreumassa. Nivelten ja jännealueiden kortisonihoitoja tarvitaan yleistulehduksen rauhoittamiseen sekä yksittäisen nivelen ja jännealueen paikallisen tulehduksen rauhoittamiseen. Paikallishoitoja käytetään erityisesti reumalääkityksen alkuvaiheessa, kunnes sen teho on ilmaantunut, mutta myös missä tahansa reumasairauden vaiheessa nopean hoitovasteen saamiseksi.

Hyvän ja turvallisen tekniikan saavuttamiseksi nivelten ja jännealueiden kortisonipaikallishoitoja pitää harjoitella. Hyvässä pitkäaikaisessa hoitosuhteessa potilas tulee lääkärille tutuksi ja silloin tämäkin hoitomuoto onnistuu helpommin.

Kortisonipistoshoitoja annettaessapuhtaus on tärkeää. Pistettävällä alueella ei saa olla ihon tulehdusta eikä esimerkiksi psoriaasi ihottumaa. Jos elimistössä on missä tahansa merkittävä hoitamaton bakteeritulehdus, on parasta pitäytyä tästä hoidosta, kunnes bakteeritulehdus on väistynyt. Jos potilas on allerginen pistettävälle lääkeaineelle, sitä ei saa käyttää.

Kortisonipistoshoitoja suositellaan annettavaksi enintään kerran kuukaudessa samaan nivel- tai jännealueeseen ja korkeintaan 3–4 kertaa vuodessa.

Päivitetty 28.4.2022