Vaskuliittien eli verisuonitulehdusten oireet

Vaskuliitin taudinkuva vaihtelee lievästä vähäoireisesta tilasta vakavaan sairauteen.

Kuume, ruokahaluttomuus, painon lasku, huonovointisuus sekä lihas- ja nivelkivut ovat kaikille vaskuliiteille yhteisiä piirteitä. Usein yleisoireet, kuten lämpöily ja huonovointisuus, edeltävät vaskuliittiin liittyviä paikallisoireita. Hoitamattoman tulehduksen seurauksena verisuoniin tulee tukoksia ja kohde-elimiin hapenpuutetta, mikä aiheuttaa elinvaurioita ja niiden toiminnanvajausta.

Ylähengitystieoire, kuten toistuva tai pitkittynyt nenän sivuontelotulehdus sekä nenän tukkoisuus, karstaisuus, verenvuoto ja välikorvatulehdus, ovat tavallisia alkuoireita ANCA-vaskuliiteissa. Keuhkosairaus aiheuttaa yskää, veriyskää ja hengenahdistusta ja voi ilmetä myös äkillisenä keuhkoverenvuotona. Munuaiskerästulehdus ilmenee valkuais- ja verivirtsaisuutena ja voi johtaa nopeasti pahenevaan munuaisten vajaatoimintaan. Verenpaine voi kohota äkillisesti. Suoliston verenvuoto ja sydäninfarkti saattavat esiintyä vaskuliitin oireina. Muita tyypillisiä oireita ovat ihon verenpurkautumat ja haavaumat sekä tuntopuutoksia ja kipua aiheuttava yhden tai useamman hermon tulehdus.

Vaskuliittien taudinmäärittely tapahtuu erikoissairaanhoidossa ja luotettavimmin vioittuneen elimen kudoskoepalan tutkimisella.

Tulehdusarvot eli lasko ja C-reaktiivinen proteiini (CRP) ovat lähes aina suurentuneet. Muita tavallisia löydöksiä ovat anemia ja suurentunut valkosolujen ja verihiutaleiden määrä. Veren eosinofiilisten valkosolujen määrä voi olla suurentunut. Munuaisvaskuliitissa todetaan valkuaista ja punasoluja virtsassa. Erityisesti ANCA-vaskuliitissa nähdään usein varjostumia keuhkoröntgenkuvassa.

Pienten suonten vaskuliittia epäiltäessä ANCA-vasta-ainemääritys on olennainen tutkimus. ANCA-vasta-ainelöydös tukee voimakkaasti mikroskooppisen tai granulomatoottisen polyangiitin diagnoosia. Erikoissairaanhoidossa suoritettaviin laboratoriotutkimuksiin kuuluvat myös veren reumatekijä, tumavasta-aineet, komplementit C3 ja C4 sekä kryoglobuliinit ja tyvikalvovasta-aineet, joilla kaikilla on merkitystä vaskuliitin tarkemmassa määrittelyssä. Usein tehdään laajoja tutkimuksia infektioiden ja muiden vaskuliittia muistuttavien tilojen poissulkemiseksi.

 

Kyllä

Päivitetty  15.4.2020