Kovakalvon pintakudoksen tulehdus
Kovakalvon pintakudoksen tulehdus eli episkleriitti on yleinen silmäsairaus, joka ei vahingoita näköä. Tulehdus kohdistuu usein molempiin silmiin ja se voi olla uusiutuva. Sen tyypillisiä oireita ovat silmän punoitus sekä roskantunne. Silmä voi olla valonarka ja tuntua epämukavalta. Kovakalvon pintakudokseen voi myös kehittyä punoittava ja kipeä nystyrä.
Lievä kovakalvon pintakudoksen tulehdus ei vaadi hoitoa, vaan se paranee usein itsestään muutaman päivän kuluessa. Mikäli silmässä on epämukava tunne, kylmähoidosta voi olla apua. Silmää voi esimerkiksi painaa kylmällä kääreellä tai siihen voi tiputtaa viilennettyjä kosteustippoja. Vaikeampaa tulehdusta voidaan hoitaa glukokortikoiditipoilla ja tulehduskipulääkkeillä.
Kovakalvon tulehdus
Silmän kovakalvon tulehdus eli skleriitti on harvinaisempi kuin episkleriitti. Vakavuusasteeltaan kovakalvon tulehdus voi vaihdella lievästä pahimmillaan näkökykyä uhkaavaan tilaan. Tulehduksen ensimmäinen oire on kipu, jota seuraa silmän punoitus. Kipu voi säteillä muualle kasvoihin ja se ei yleensä poistu tavallisilla tulehduskipulääkkeillä. Skleriitti saattaa aiheuttaa myös näön sumentumista. Skleriitin hoitoon käytetään glukokortikoiditippoja sekä tulehduskipulääkkeitä, ja sen vakavammassa muodossa tulehduskipulääkkeet korvataan suun kautta otettavalla glukokortikoidilääkityksellä.
Sarveiskalvon reunahaavauma
Perifeerinen ulseratiivinen keratiitti eli sarveiskalvon reunahaavauma johtuu immuunijärjestelmän solujen kertymisestä sarveiskalvon reunaosiin, mikä johtaa tulehdusreaktioon. Tulehdus aiheuttaa sarveiskalvon reunalla kudoksen kulumista, ohenemista ja lopulta sirppimäisen haavauman. Haavauma leviää tyypillisesti kehämäiseksi, mutta se voi myös levitä sarveiskalvon keskiosaa kohti. Pitkälle edennyt tulehdus voi aiheuttaa sarveiskalvon puhkeamisen.