Siirry sivun sisältöön

Reumasairaus ja tietokonetomografia eli viipalekuvaus

Tietokonetomografiaa eli viipalekuvausta (CT) käytetään reumasaIrauksissa kudosten rakenteiden tutkimisessa. Erityistä CT-menetelmää on kehitetty kihdin tutkimiseen.

Tietokonekuvausta (CT) käytetään silloin, kun halutaan tarkempaa tietoa esimerkiksi vatsan elinten tai keuhkojen kudosten rakenteista. Sillä voidaan myös arvioida poskionteloiden erilaisia rakenteita.

Tutkimusta ei voida tehdä, jos munuaisten toiminta on vaikeasti alentunut. Sen vuoksi aina ennen tietokonekuvausta tulee potilaan käydä verikokeessa munuaisarvon tarkistamiseksi. Varjoaine parantaa halutun kohteen näkyvyyttä kuvissa.

Tärkeätä on noudattaa annettuja ohjeita ennen tutkimukseen saapumista.

Tietokonekuvauksessa potilas makaa tutkimuspöydällä ja tutkimuspöytä liikkuu kuvauslaitteen sisään. Kuvauslaite on avoin molemmista päistä. Kuvauslaite on hieman erilainen kuin magneettikuvauksen laite.

Kihdin toteamisessa käytettävä Dual-Energy tutkimus

Dual-Energy CT on erityinen viipalekuvaus, jossa nähdään kihtikidemassat vihreänä. Jos kihdin taudin määrittelyyn ei muutoin päästä, kannattaa tätä menetelmää käyttää. Se on uusi menetelmä ja tulevaisuus näyttää, kuinka paljon sitä on hyötyä.

Ennen tätä niin sanottua kihtitietokonekuvausta ei tarvitse käydä ennakkoon verikokeessa, eikä kuvausta varten tarvitse valmistautua.

Päivitetty 28.4.2022